Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на

...
Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на матура

Близо 49 хиляди възпитаници са подали заявки за явяване на държавен зрелостен изпит, сподели пред публицисти в горнооряховското село Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев, написа Novini.bg. 

Той акцентира, че випускът тази година е от 50 хиляди възпитаници, като се чака, част от тях да подадат заявки за по-късна сесия.

Вълчев означи, че в понеделник първият наложителен държавен зрелостен изпит по литература ще се организира с един час по-късно от нормалното - от 9.00 часа. Той уточни, че тази година е по-трудно поради изключителните условия, само че изрази вяра всичко да мине обикновено, съобщи Българска телеграфна агенция.

Училищата са готови с оптималните ограничения за стерилизация, обезпечени са квестори. В общоприетата класна стая ще бъдат настанени 10 деца на разстояние най-малко метър и половина, уточни той.

Зрелостниците ще могат да махат своите маски по време на изпита. Общо 11 хиляди деца са избрали да се явят на изпит по професионална подготовка. Също толкоз възпитаници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по британски език, на второ място броят на учениците за матурата по желание е по биология, уточни министър Вълчев.

Новост през тази образователна година е, че се планува и трета стипендия за учениците, които аплайват за инженерно или педагогическо висше обучение. Стипендията ще е в размер на 100 лв. месечно и ще е за тези, които са постигнали най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по Български език и литература, математика, физика и химия.

Министърът предложи да не се бърза с абитуриентските балове след облекчаването на ограниченията, и най-рано те да се осъществят в края на юни.

В село Поликраище министърът на образованието се срещна на място с проблема по отношение на закриването на ОУ " Св. св. Кирил и Методий ". Местните хора упорстват учебното заведение, основано преди 195 години да продължи да съществува, макар решението на Общинския съвет в Горна Оряховица да бъде закрито поради непълен брой възпитаници.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, тря
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР