Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни,

...
Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни,
Коментари Харесай

От януари: До 49 бона на безработни за старт на малък бизнес


Близо 49 000 лева нисколихвен заем могат да получат безработни, младежи до 29 година и хора с увреждания, с цел да стартират собствен личен бизнес.

Кандидат-бизнесмените могат да получат заем сред 5000 лева и 48 895 лева против лихви сред 2,9% и 7,2 на 100. За задачата те би трябвало да аплайват по скица на общественото министерство, която се финансира от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Вчера Фондът на фондовете и МТСП подписаха 2 съглашения с финансови медиатори, написа Днес бг.

Договорените средства, до които ще има достъп от началото на идната година, са 3,4 млн. лв.. Общият запас по оперативната стратегия, ориентиран към кредитните принадлежности, е в размер на 70 млн. лева Срокът за погасяване на заемите е до 10 година с опция за 2-годишен гратисен интервал.

" Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките ", изясни зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

За да получат право на нисколихвен заем, безработните претенденти би трябвало да са регистрирани в бюрото по труда най-малко 6 месеца преди кандидатстването.

" Важна е и поддръжката на младежи и безработни, изключително в регионите с висока безработица, където общината е единственият шеф. Това би било добър инструмент за основаване на претовареност и започване на личен бизнес ", сподели Русинова.

Мераклиите за основаване на личен бизнес би трябвало единствено да показват план за бъдещата си компания, без значение от икономическата сфера, в която ще се развива.

В рамките на периода за асимилиране на заемите ще се провеждат семинари за поощряване на предприемачеството и повишение на финансовата просвета на хората в по-малките градове, обясниха от общественото ведомство.

От министерството регистрираха, че до момента със средства от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 45 000 безработни са били наети на работа, 40 000 младежи са се присъединили в пазара на труда, а над 48 000 души с увреждания са получили обществени услуги.
 

dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР