Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни,

...
Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни,
Коментари Харесай

От януари дават до 49 бона на безработни за старт на малък бизнес

Близо 49 000 лева нисколихвен заем могат да получат безработни, младежи до 29 година и хора с увреждания, с цел да стартират собствен личен бизнес.
Кандидат-бизнесмените могат да получат заем сред 5000 лева и 48 895 лева против лихви сред 2,9% и 7,2 на 100. За задачата те би трябвало да аплайват по скица на общественото министерство, която се финансира от Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ". Вчера Фондът на фондовете и МТСП подписаха 2 съглашения с финансови медиатори.
Договорените средства, до които ще има достъп от началото на идната година, са 3,4 млн. лв.. Общият запас по оперативната стратегия, ориентиран към кредитните принадлежности, е в размер на 70 млн. лева Срокът за погасяване на заемите е до 10 година с опция за 2-годишен гратисен интервал.
"Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките ", изясни зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.
За да получат право на нисколихвен заем, безработните претенденти би трябвало да са регистрирани в бюрото по труда най-малко 6 месеца преди кандидатстването.
"Важна е и поддръжката на младежи и безработни, изключително в регионите с висока безработица, където общината е единственият шеф. Това би било добър инструмент за основаване на претовареност и започване на личен бизнес ", сподели Русинова.
Мераклиите за основаване на личен бизнес би трябвало единствено да показват план за бъдещата си компания, без значение от икономическата сфера, в която ще се развива.
В рамките на периода за асимилиране на заемите ще се провеждат семинари за поощряване на предприемачеството и повишение на финансовата просвета на хората в по-малките градове, обясниха от общественото ведомство.
От министерството регистрираха, че до момента със средства от Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " 45 000 безработни са били наети на работа, 40 000 младежи са се присъединили в пазара на труда, а над 48 000 души с увреждания са получили обществени услуги.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР