Близо 4000 помощник-фармацевти у нас работят незаконно заради противоречиви текстове

...
Близо 4000 помощник-фармацевти у нас работят незаконно заради противоречиви текстове
Коментари Харесай

Помощник-фармацевти у нас работят незаконно заради административни неуредици

Близо 4000 помощник-фармацевти у нас работят нелегално поради спорни текстове в закона за лекарствените артикули в хуманната медицина - това настояват от Асоциацията на помощник-фармацевтите.

Те упорстват за промени в закона, които да им дадат право да правят независимо всички действия без отпущането на лекарства по лекарско наставление, което да се случва под контрола на магистър-фармацевт.

Повече от 30 години Стефка Стоянова работи като помощник-фармацевт. Има и лична аптека в Шумен. Но макар опита си, след промени в закона от преди няколко години няма право да обслужва сама клиенти в аптеката.

" Помощник-фармацевтите оказваме помощ на магистъра. Значи по този начин излиза, че му подаваш кутийките, подреждаш стоката, на процедура нищо. По тази логичност би трябвало да затворят това учебно заведение съгласно мен - защо се създават фрагменти, като нямат права ", разяснява Стефка Стоянова - асистент фармацевт, притежател на аптека.

Помощник-фармацевтите са с висше обучение и бакалавърска степен.

" Една вендинг машина има повече пълномощия от един помощник-фармацевт. В момента законът е по този начин регламентиран, че ние не можем да отпускаме ОТС артикули независимо в аптека, само че можем да го вършим законно в дрогерия ", уточни Лиляна Петрова - ръководител на Българска асоциация на помощник-фармацевтите.

Когато магистър-фармацевтът, под чийто надзор работят помощник-фармацевтите по някаква причина отсъства, се постанова да го заместват или аптеката би трябвало да затвори.

" И е унизително за всички 4000 и нещо фармацевти, когато пристигна инспекция поради този нереформиран и извънредно рестриктивен закон, който не е променян от 2013 година ние да се крием и унизително да бягаме в баня, тоалетна. Това не е почтено ", съобщи Лиляна Петрова.

Преди година Цеца Сиракова е имала аптека в Правец. Когато съдружничката ѝ - магистър-фармацевт, умира предходната година, се постанова незабавно да затвори, макар че има неизпълнени предписания за скъпи медикаменти. По закон тя към този момент няма право да се договаря със Здравната каса.

" Без никакви права. 39 години работя работата, даже един месец нямах право да продължа да дозавърша нещата ", споделя Цеца Сиракова.

В дребните обитаеми места казусът е още по-изострен. По данни на Агенцията по медикаментите най-малко 20 общини са без нито една аптека, а над 40 - единствено с една.

" Поради недомислията в закона затворих селска аптека в село Ясен, Плевенско. Хората, които са правили закона, може би си мислят, че всички магистри може би ще се втурнат на всички места, само че не се получи. Нерентабилна е една селска аптека за двама работещи ", сподели Емилия Желязкова - помощник-фармацевт.

Така възрастни и заболели хора в отдалечени места нямат достъп до медикаменти. За да се решат тези проблеми, за следващ път от Асоциацията на помощник-фармацевтите упорстват за промени в закона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР