Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени

...
Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени
Коментари Харесай

Любопитни: 4000 влязоха в Народното събрание в Деня на отворените врати

Близо 4000 жители посетиха Народното събрание в Деня на отворени порти на институцията във връзка 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората международна война. Най-младият посетител на институцията през днешния ден беше на два месеца. Това оповестяват от пресцентъра на Народното събрание. Оттам показват, че всеки от посетителите е получил издадената от Народното събрание листовка „ 80 години от спасяването на българските евреи “.

Посетителите разгледаха двете документални изложения, свързани със ориста на българските евреи - „ Осъдени и избавени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи “ и „ Труден избор с огромно значение: спасяването на българските евреи 1943 година “. В Народното събрание беше излъчен и основаният във връзка годишнината портретен документален филм „ Животопис на Димитър Пешев " от поредицата „ Българска национална телевизия показва ". Гостите на Народното събрание чуха и описа на ръководителя на Държавна организация „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев за събитията, създали допустимо спасяването на българските евреи, предава Българска телеграфна агенция.

В пленарната зала лауреатите от Международния книжовен училищен конкурс под надпис: „ Който избавя един човешки живот, избавя цяла галактика “ прочетоха имената на общо 43-мата народни представители, подписали протестното писмо на Димитър Пешев към министър-председателя Богдан Филов, с което молят за спасяването на българските евреи.

Под съпровода на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова показа фрагменти от есетата на младежите, взели участие в състезанието на Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф “, както и от писмото на Димитър Пешев. Лауреатите издигнаха на парламентарната естрада посланието: " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика! ".

Интерес за жителите беше и пленарната зала, където се снимаха на председателското място. Те демонстрираха и любознание по отношение на историята на постройката на Народното събрание, означават още от пресцентъра на Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР