Близо 400 милиона души в 45 града в Китай са

...
Близо 400 милиона души в 45 града в Китай са
Коментари Харесай

Най-големият риск за световната икономика, за който никой не говори

Близо 400 милиона души в 45 града в Китай са под непълен или цялостен локдаун, като част от политиката на странатd за „ нулев Коронавирус “.

Общо те способстват с 40%, или 7.2 трлн. $, за Брутният вътрешен продукт на втората най-голяма стопанска система в света, сочат данни на Nomura Holdings.

Анализатори предизвестяват, че вложителите не правят оценка вярно какъв брой съществени могат да са следствията за света от тези продължителни ограничения за изолираност.

"Пазарите по света може към момента да подценяват резултата, тъй като огромна част от вниманието остава ориентирано към спора сред Русия и Украйна, до момента в който в това време Федералният запас на Съединени американски щати подвига лихвите, " споделя Лу Тинг, старши икономист за Китай на Nomura, представен от CNN Business.

Най-притеснителното е безсрочният локдаун в Шанхай - град с 25 милиона население и един от основите центрове за произвеждане и експорт на Китай.

Наложените там карантини доведоха до дефицит на храна, неспособност за достъп до медицински грижи и даже убийства на домашни любимци. Те също по този начин оставиха най-голямото пристанище в света с непълен личен състав.

Работата на пристанището на Шанхай, през което са минали над 20% от китайските товари през 2021 година, на процедура е в застой. Хранителни артикули в транспортни контейнери без достъп до хладилна техника гният.

Пристигащите товари сега прекарват в терминалите на пристанището приблизително по осем дни, преди да бъдат превозени на друго място, като това време се е нараснало със 75% от началото на последните локдауни. Времето за предпазване на артикули за експорт е намаляло, само че това евентуално се дължи на обстоятелството, че от складовете към доковете не се изпращат нови контейнери.

Авиокомпании анулираха всички товарни транспорти по въздух към и от града, а над 90% от камионите, които обслужват доставките за импорт и експорт, сега не са в деяние.

Шанхай създава 6% от износа на Китай, съгласно формалните данни за 2021 година, а затворените фабрики в и към града се отразяват в допълнение на веригите на доставки.

Заводите на снабдители на Sony и Apple в и към Шанхай сега не работят. Quanta, която създава преносими компютри и MacBook за Apple, е спряла работа изцяло. Заводът на компанията съставлява към 20% от индустриалния потенциал на Quanta за преносими компютри, а от компанията преди време чакаха да доставят 72 млн. броя тази година.

Tesla затвори Giga завода си в Шанхай, който произвеждаше към 2 000 електрическия автомобил дневно.

В петък китайското министерство на промишлеността и осведомителните технологии разгласи, че е изпратило оперативна група в Шанхай, която да работи по проект за възобновяването на производството на 666 основни компании в блокирания град.

Ръководители на Tesla се надяват заводът им да може да проработи до през днешния ден, поставяйки завършек на най-дългата пауза от отварянето му през 2019 година Компанията е изгубила производството на над 50 000 автомобила дотук, съгласно Reuters.

"Ефектът върху Китай е голям, а последващите резултати върху международната стопанска система са много значими, " споделя пред CNN Business Майкъл Хирсън от Eurasia Group. "Мисля, че ни следва още волатилност и стопански и обществени смушения в идващите най-малко шест месеца. "

Продължително нарушение на китайското произвеждане и превоз може да помогне за ускоряването на самодейността на администрацията на американския президент Джо Байдън, която има за цел да понижи зависимостта на Съединени американски щати от китайските артикули и вериги на доставки.

Тази задача обаче идва със съществени непосредствени стопански последствия.

В оповестен през предходната седмица отчет Световната комерсиална организация предизвестява, че допустимо най-лошият сюжет, включващ обособяване на световни стопански системи, провокирано от съветската инвазия в Украйна, би могъл да понижи световния Брутният вътрешен продукт в дълготраен проект с 5%.

Това е малко евентуално поради дълбоките финансови връзки сред Китай и Съединени американски щати. Взаимните вложения на двете страни в акции и облигации доближава 3.3 трлн. $ в края на 2020 година, сочат данни на Rhodium Group.

"Това към момента са мощно преплетени стопански системи, " споделя Хирсън. "Тази интеграция не е нещо, което ще бъде обърнато елементарно, тъй като би било необикновено скъпо за Съединени американски щати и за международната стопанска система. "

Американски стопански водачи обаче настояват, че отделянето към този момент е в ход. Съоснователят на Oaktree Хауърд Маркс съобщи в края на март, че "махалото се накланя към локални източници " и се отдалечава от глобализацията. Председателят на Blackrock Лари Финк показа същата настройка в писмо до акционерите на компанията.

"Руската инвазия в Украйна постави завършек на глобализацията от последните три десетилетия “, написа той.

В тирада пред Атлантическия съвет от предходната седмица министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън разгласи, че страната следи от близко политически и икономическите връзки на Китай с Русия. "Занапред ще бъде все по-трудно да се разделят икономическите въпроси от по-широките съображения на националния интерес, включително и националната сигурност, " сподели Йелън.

Междувременно, една трета от Китай е под карантина, а стопанската система на страната изпитва усложнения. Реакцията на Китай на пандемията напоследък евентуално ще коства минимум 46 милиарда $ изгубена икономическа продукция на месец, или 3.1% от Брутният вътрешен продукт, съгласно данни на Китайския университет в Хонконг.

Анализатори към този момент не имат вяра, че таргетът на Китай за 5.5% стопански напредък през 2022 година, който е най-амбициозният от десетилетия, е реален. Световната банка ревизира прогнозите си за икономическия напредък до 5%, само че означи, че в случай че рестриктивните ограничения продължат, той може да падне до 4%.

Икономическото задължение идва в миг на политическа неустановеност. Тази есен китайският президент Си Дзинпин ще се кандидатира за трети мандат отпред на страната, нарушавайки традицията за най-много два мандата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР