Близо 40 на сто от обявените за незаконосъобразни подзаконови актове

...
Близо 40 на сто от обявените за незаконосъобразни подзаконови актове
Коментари Харесай

40 на сто от незаконосъобразните подзаконови актове в периода 2007-2022 г. са издадени от МЗ

Близо 40 на 100 от оповестените за незаконосъобразни подзаконови актове в интервала 2007-2022 година са издадени от министъра на опазването на здравето. Това сподели проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет " Климент Охридски ", който дружно с екип от специалисти, показа „ Здравен барометър “ - гражданска самодейност за от време на време наблюдаване, разбор и оценка на положението, развиването, успеваемостта и устойчивостта на системата на опазване на здравето в България. В интервала 2010  - 2022 година министърът на опазването на здравето е издал 601 подзаконови нормативни актове, като единствено министърът на земеделието е издал повече, добави той. Законът за здравето годишно се трансформира по пет пъти, сподели още проф. Вълчев. По пет пъти на година се трансформират текстове и в Националния рамков контракт, добави той. Правната рамка в опазването на здравето не се отличава доста от правната рамка на другите области, сподели още проф. Вълчев.

Над 60 на 100 от разноските в опазването на здравето отиват за диагностика и лекуване, броят на болничните кревати са повече от тези в Швеция, а живеем 10 години по-малко от шведите, означи още проф. Вълчев.

„ Здравен барометър “ ще бъде представян три пъти годишно за да се очертаят трендовете в развиването на системата посредством разбор на главните количествени индикатори и с цел да се направи дълбочинен, първокласен разбор на значими въпроси на здравната политика.

Във форума вземат участие представители на Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Националния център по публично здраве и разбори, на разнообразни лечебни заведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР