Близо 40 души са се присъединили към колективен иск срещу

...
Близо 40 души са се присъединили към колективен иск срещу
Коментари Харесай

Съдят Apple за проследяващи устройства

Близо 40 души са се включили към групов иск против Apple, оповестява Ars technica. Обвинението против ИТ колоса е, че неговите устройства AirTags се употребяват от нарушители и насилници и водят до жертви и разрушени животи.

AirTags са дребни устройства, малко по-големи от копче за дреха. Тяхната концепция е да се прикрепят към предмети, с цел да се следи тяхното местонахождение и те да не бъдат губени.

AirTags бяха пуснати през 2021 година Оригиналното дело е заведено през декември 2022 година Според ищците единствено до април 2022 година има над 150 тъжби единствено в Съединени американски щати, които са свързани с потреблението на AirTags за следене на хора. През 2023 година единствено в Тулса, Оклахома има 19 тъжби за следене посредством AirTags, като това е измежду причините за прибавянето на още ищци.

Те споделят, че са жертви на следене посредством устройствата. В най-малко един случай има и жертва на ликвидиране, в което причинителят е употребявал AirTags, с цел да следи целта си.

Най-честите недоволства са, че устройствата се употребяват от нападателни сегашни и някогашни сътрудници за тормоз. Джаджите биват скривани в облекла, коли, откривани са и зашити в плюшени играчки.

Обвинението към Apple е, че компанията е била наясно с тези опасности, само че все пак е рекламирала устройствата като задоволително сигурни и предпазени, с цел да не могат да се употребяват за такива цели. Ищците упрекват Apple, че не подхваща съответни ограничения за отбрана макар въведените спомагателни отбрани през последните две години. Apple не е коментирала тематиката.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР