Близо 4 млрд. лв. просрочени задължения са събрали публичните изпълнители

...
Близо 4 млрд. лв. просрочени задължения са събрали публичните изпълнители
Коментари Харесай

НАП събра 4 млрд. лв. просрочени задължения за година

Близо 4 милиарда лева просрочени отговорности са събрали обществените реализатори на Националната организация за приходите (НАП) през миналата година. Това е с над 200 млн. лева повече спрямо 2020 година, като се следи растеж на събраните суми за погасяване както на отговорности, зародили през годината, по този начин и за по-стари.

Над 90% от всички новодекларирани за внасяне налози и осигуровки през 2021 година са били заплатени в границите на годината, регистрира Национална агенция за приходите. По-високата събираемост се дължи в това число и на ранно известяван на задължените, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения. Приходната организация припомня за непогасени отговорности посредством изпращането на електронни писма, в телефонни диалози или в персонални срещи с обществени реализатори на Национална агенция за приходите, като по този метод се подтиква доброволното погасяване на просрочени обществени отговорности и се коментират опциите за застраховане и заплащане на задълженията при финансови усложнения.

Данните на Национална агенция за приходите сочат, че най-много в тримесечен период, откакто получат електронно уведомително известие или е извършен телефонен диалог, над 45% от лицата погасяват напълно отговорностите си. След извършени срещи с териториални шефове на Национална агенция за приходите близо 900 задължени лица са понижили дълга си към бюджета с над 320 млн. лева, а 157 от тях са погасили напълно отговорностите си на стойност 110 млн. лева
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР