Близо 4 часа продължи Коалиционният съвет на четирите управляващи формации.

...
Близо 4 часа продължи Коалиционният съвет на четирите управляващи формации.
Коментари Харесай

4-часов Коалиционен съвет обсъди предложенията за мерки срещу растящата инфлация

Близо 4 часа продължи Коалиционният съвет на четирите ръководещи обединения. На него бяха разисквани предложенията за ограничения против растящата инфлация, съобщи БНР. От свои източници от ръководещата коалиция БНР научи, че през днешния ден на брифинг в 10:00 в Министерския съвет ще бъде оповестено защо е реализирано единодушие.

По време на съвета протестиращи, водени от отец Дионисий, блокираха за няколко минути автомобилното придвижване към постройката на държавното управление. Чуха се крясъци " Оставка " и апели за " съд и затвор ".

Със поръчки, че не се чака дефинитивно решение по пакета антиинфлационни ограничения, на влизане пред медиите приказваха представители на две от политическите сили във властта - " ИТН " и " Демократична България ".

От казаното обаче стана ясно, че искрите в ръководещата коалиция не са потушени.

От Има Такъв Народ още веднъж повториха изказванието на водача си Слави Трифонов, че в кабинета има вицепремиер, който е бил шеф на кабинет в държавното управление на ГЕРБ. Те са възмутени и че от " Продължаваме промяната " не са разискали с тях обявените при започване на седмицата 14 ограничения за 2 милиарда лв.:

" За страдание, нито са били обсъждани с нас, нито сме ги разисквали, което съгласно нас е аморално ", сподели Станислав Балабанов.

На срещата " ИТН " влязоха със свои оферти за 11 антикризисни ограничения. Сред тях - понижаване на Данък добавена стойност за газ, ток, парно и вода на 5 % за приблизително потребеното през предходната година количество, 5 % Данък добавена стойност за родните производители на плодове и зеленчуци, както и за книги, и нулева ставка на Данък добавена стойност за производството на самун и хлебни произведения.

Любомир Каримански акцентира, че най-вече държат на въвеждане на необлагаем най-малко от 500 лв., като не одобряват растеж на пенсиите от 21 % при минимална пенсия от 450 лв.:

" От нашите оферти мисля, че необлагаемият най-малко е значително значимо. За пенсиите съм изрично срещу да се сплесква прагът сред минималната и междинната пенсия. Как си представяте хора, които желаят да се обезпечават, с цел да получават междинна пенсия от 480 лв., и минималната да стане 450. Къде да е правилото на взаимност, той се губи ", разяснява Каримански.

От " Демократична България " обаче дефинираха като проинфлационна мярката от 500 лв. необлагаем най-малко и показаха, че размерът е спорен.

Против са диференцираните ставки на артикули, които не са на контролирани цени, като хляба и книгите да вземем за пример, защото съгласно тях няма да са ефикасни.

" За нас е значимо е да има понижение на Данък добавена стойност върху контролираните цени, каквито са парното и газа, тъй като това автоматизирано значи по-ниски цени за крайните консуматори. Важно е ограниченията да бъдат ориентирани вярно, т.е. от обезщетения да не се възползват хора или бизнеси, които нямат потребност ат тях ".

От " Демократична България " упорстват и за понижаване на лихвата за забавени заплащания, увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност на 100 хиляди лева и 9 % Данък добавена стойност за парното, газа и електрическата енергия.

Тепърва разискваните нощес ограничения ще бъдат дискутирани в обособените обединения.

По-рано през вчерашния ден зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 21%:

" Всичко е въпрос на сметките, които ще показа през днешния ден финансовият министър. Радваме се, че огромната част от тези скъпоструващи ограничения в действителност намират поддръжка, намират и финансово поръчителство в границите на тези два милиарда лв. ", сподели Свиленски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР