Близо 36 процента или повече от една трета от българските

...
Близо 36 процента или повече от една трета от българските
Коментари Харесай

Евростат: Младите фермери в България са едва 14 на сто

Близо 36 % или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, демонстрират данни от разбор на Евростат за земеделската специалност "фермер " през 2016 година, в която младежите в съвсем целия Европейски Съюз, са малцинство.

Около половината от хората у нас, които се занимават със земеделие или друга селскостопанска активност, са на възраст 40-65 години, а броят на младите фермери у нас, е едвам 14 на 100.

Все отново, по брой на хората, които се занимават със земеделие и са на възраст до 40 години, страната ни е на 8-ма позиция в Европейски Съюз - над междинния индикатор за Евросъюза - 11 на 100 са младите фермери в страните на Европейски Съюз.

В страната има почти към 200 хиляди разнообразни по величина аграрни стопанства, които съставляват едвам 2 % от общия брой на стопанствата в Европейски Съюз.

От тях 190 хиляди ферми са с дребна повърхност под 5 хектара, а към 10 хиляди са стопанствата с повърхност над 50 хектара, регистрира Евростат.

Според данни на родната статистика - у нас в селското стопанство са заети към половин милион души, а броят на наетите непостоянно лица варира към 100 хиляди.

Пак по данни на Национален статистически институт селскостопанският бранш у нас през 2016 година е създал продукция за над 7,3 милиарда лв., от които близо 1,7 милиарда лв. са от продукция в отглеждането на животни.

Около 10,3 млн. са фермите в Европейски Съюз

Около 10,3 милиона ферми и мениджъри на ферми е имало в Европейски Съюз през 2016 година, като множеството от фермите на Европейски Съюз са били с дребен темперамент, като две трети са били по-малки от 5 хектара, регистрира Евростат.

Обратно - 3 % от фермите в Европейски Съюз с повърхност над 100 хектара - са обработвали повече от половината от употребяваната земеделска повърхност на Евросъюза, която е към 171 млн. хектара.

Една трета от 10-те милиона аграрни стопанства в Европейски Съюз са ситуирани в Румъния - 33 %, в Полша се намират 14 % от фермите, в Италия - 10 % и Испания - 9 % от фермите в Европейски Съюз.

Около половината от общоприетата продукция, генерирана от селското стопанство в Европейски Съюз, обаче идва от ферми във Франция, Германия, Италия и Испания - тези 4 страни дават 54 на 100 от стопанската продукция на Европейски Съюз. Въпреки че в Румъния са съсредоточени към една трета от стопанствата на Европейски Съюз - те дават единствено 3 на 100 от общоприетата продукция на Евросъюза, регистрира статистиката.

От друга позиция - във Франция се употребява най-вече земя за селскостопански потребности - 28 милиона хектара. Други 23 милиона хектара са били предопределени за икономически потребности в Испания, 17 милиона хектара - във Англия, 15 милиона хектара - в Германия и 14 милиона хектара - в Полша.

Най-много млади аграрни стопани се срещат в Австрия - 22 на 100 от броя на фермерите там, в Полша - 20 на 100 и Словения - 19 на 100.

На другия полюс - минимум фермери до 40 година са регистрирани в Кипър - 3 % от общия брой на фермерите и Португалия - 4 %.

Фермерската специалност като цяло е доминирана от мъжете - 7 от всеки 10 фермери в Европейски Съюз - са от мъжки пол, регистрира още Евростат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР