Близо 33 000 кв.м, или 2% от пазара на офиси,

...
Близо 33 000 кв.м, или 2% от пазара на офиси,
Коментари Харесай

Една неразработена имотна ниша у нас

Близо 33 000 кв.м, или 2% от пазара на офиси, е делът на споделените офис пространства. „ Делът на така наречен coworking площи в София е подобен с останалите европейски пазари, с дребни изключения като Лондон и Амстердам, където той е доста по-висок. Бързият растеж на този модел се свързва с предприемаческата просвета, разцвета на софтуерния бранш и стартъпите като събитие. У нас наличието и на трите бранша става все по-осезаемо, което ще усили интереса към нови coworking планове “, споделя Станимира Пашова, управител „ Офис площи “ в Cushman&Wakefield Forton.

Броят на клиентите на този вид офис площи ще нараства с бързи темпове през идващите години, разясняват анализатори. Това се отнася освен за Европа, само че и за България. Важно е да се означи, че множеството планове за офис здания сега разполагат с подобен вид пространства. Целта е да бъде обезпечена по-голяма еластичност на наемателите.

Меката на споделените пространства е Лондон. Там техният дял е 4.6% от всички предлагани офиси, или над 1 млн. кв.м. Сериозното нахлуване на coworking концепцията може да се изясни с рестриктивните за наемателите общоприети контракти – с 10-годишен период и довършителни работи напълно за тяхна сметка. Амстердам пък е градът с най-голям % на споделени работни площи по отношение на обичайните офиси – съвсем 6%. Причини за това са мощната предприемаческа интензивност и високата степен на цифровизация на бизнеса.

„ Съществува тясна връзка сред цената на обичайните офис площи и увеличението на споделените работни места. При повишаване на наемните равнища на офисите клас „ А” и „ Б”, както и стягане на изискванията за наемане (подобно на Лондон) се укрепва различното предложение на пазара и надлежно притегля вниманието на наемателите върху този сегмент “, разяснява Пашова. По думите ѝ гъвкавостта е най-ключовото преимущество пред обичайния офис пазар, при който наемателите са обвързани с дълготрайни контракти и претовареност на квадратни метри.

За пръв път компанията основава Европейски коуъркинг показател, основан върху икономическите индикатори на 10 основни пазара в Европа. Те са подбрани сред 40 оценени пазара въз основата на количествени индикатори и степен на икономическо развиване, които благоприятстват развиването на пазара на гъвкави офис решения. Индексът се концентрира върху идентифицирането на градовете, които разполагат с капацитет за разгръщане на този пазар. Така ще оказва помощ на притежателите на здания и операторите да могат да плануват бъдещи промени по устройството и дизайна на пространството, в крайник с настъпващите трендове.

„ Създаването на показателя демонстрира изменението на обичайния пазар на офиси и разкрива капацитета на този бързоразвиващ се бранш. В основата на динамичността стоят разнообразни фактори, определящи смяната в търсенето и спецификите на офис пазара. Един от тях е усилването на цифровите и софтуерните браншове, които разрешават повече еластичност на работното място “, показва Елизабет Трони, началник на Cushman&Wakefield EMEA Research & Insight.

Утвърдените пазари на офиси като Лондон и Париж заемат челните позиции, само че данните демонстрират, че градове като Стокхолм и Дъблин също реализират високи резултати и разполагат с вероятност за разгръщане в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР