Близо 32 000 дружества, сред които почти 2600 варненски фирми,

...
Близо 32 000 дружества, сред които почти 2600 варненски фирми,
Коментари Харесай

Близо 2600 варненски фирми декларираха данъците си

Близо 32 000 сдружения, измежду които съвсем 2600 варненски компании, подадоха годишните си заявления за облагане с корпоративни налози от старта на акцията за оповестяване на приходите на юридическите лица – 1 март досега, оповестиха за Varna24.bg от Национална агенция за приходите във Варна. До 1 юли 2024 година те би трябвало да заявяват корпоративен налог /по член 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Декларациите се подават напълно онлайн през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с дипломиран електронен автограф (КЕП).

Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни, само че защото този ден е почивен ден, той се удължава до 1 юли. Плащането може да стане онлайн посредством виртуалния ПОС терминал (е-услугата на Национална агенция за приходите за заплащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно разпореждане или вносна записка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни заявления /по член 50 ЗДДФЛ/ до 1 юли 2024 година В Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите е налична и електронната авансово попълнена данъчна декларация за облагане на приходите на физически лица. Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или КЕП, могат да се възползват от въведената информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, някои приходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и други

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните условия може да се получи в уеб страницата на приходната организация, както и на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР