Близо 3000 дръвчета в обслужвани от ВиК оператори терени на

...
Близо 3000 дръвчета в обслужвани от ВиК оператори терени на
Коментари Харесай

Близо 3000 дръвчета засадиха ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и ВиК оператори в страната

Близо 3000 дръвчета в обслужвани от ВиК оператори терени на територията на цялата страна засадиха представители на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и на водоснабдителните сдружения. Инициативата е във връзка Световния ден на водата, който се отбелязва през днешния ден – 22 март.

 

Ръководството на държавната компания – представител на бранш ВиК, в съдействие с ВиК операторите в структурата му, предприе организирането и реализирането на огромното начинание на национално равнище за да поддържа и изведе на напред във времето значимостта и отговорността към опазването и съхранението на околната среда и наличните водни запаси като скъп естествен източник.

 

Старт на самодейността бе даден пред най-голямата помпена станция на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – гр. София - „ Опицвет “. На терените на обслужваните от сдружението пречиствателни и помпени станции стартира засаждането на общо 200 дръвчета. Част от тях бяха посадени от ръководителя и членовете на Управителния съвет на „ Български ВиК холдинг “ – инж. Лозко Лозев, Ирена Георгиева, Атанас Бояджиев, Владимир Бибов, шефа на ВиК София област инж. Росица Итова, чиновници и жители. Със взаимни старания и грижи бяха засадени разнообразни типове дръвчета, като бе стихотворец и ангажимент за грижата за растенията.

 

Председателят на УС и изпълнителен шеф на холдинга инж. Лозко Лозев честити празника на всички ангажирани в бранша и смисъла на труда на всеки един от тях: „ Честит Световен ден на водата и честита пролет. Благодаря за усърдната работа. Пожелавам на всички сътрудници дълги години да се радват на професионалните си триумфи. Вярвам, че това взаимно изпитание ще докара до по-устойчива система за ръководство на водата в общностите за актуалните и бъдещите генерации “, сподели той. Инж. Лозев добави, че увеличението на зелените площи и насърчаването на сходен вид позитивни практики е значима стъпка в опазването и поддържането на околната среда, което е и приоритет на „ Български ВиК холдинг “.

 

„ Водата, както знаете е живот, без вода няма живот. Доставянето ѝ е жизненонеобходимо за жителите освен в нашата страна, само че и в международен мащаб.  Засаждането на дърветата е една страхотна самодейност, която ние, като сдружение, приветстваме “, сподели шефът на „ Водоснабдяване и канализация “ – София Росица Итова.

 

Владимир Бибов също честити Световния ден на водата и акцентира, че тази национална идея реализира своя триумф с помощта на положителното съдействие и съгласуваност сред „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и Министерство на земеделието, чиито структури са обезпечили фиданките. „ Приветстваме всички начинания в цялата страна във връзка Световния ден на водата и молим всички от бранша да не престават да работят с хъс и мотивация, с цел да имаме опцията за еднакъв достъп до по-чисти води, както е и мотото на нашата самодейност през днешния ден, а точно „ Засаждане за чисти води “, разяснява Бибов.

 

В ход е взаимната акция по посаждане на растенията и в обслужваните от други водоснабдителни сдружения територии в страната.

 

„ Водоснабдяване и канализация “ ЕАД Бургас стартира засаждането на 150 дръвчета в свои обекти в общините Айтос, Равда, Поморие, Созопол, Средец, Бургас и Ахелой. 100 растения от типа червен дъб и див кестен садят чиновници на ВиК Благоевград. В санитарно-охранителните зони на уреди на ВиК Варна се засаждат общо 200 фиданки – 60 акации, 60 елементарни явора, 40 гледичии и 40 ореха. ВиК Видин сади 50 американски червени дъба в региона на помпена станция в непосредствена непосредственост до гр. Видин.

 

100 са растенията, които се посаждат към обслужваните от  ВиК Габрово язовир „ Христо Смирненски “, пречиствателни и помпени станции на територията на Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.  Това са 71 червени дъб, 22 туи и 7 брези.

 

Новите насаждения – елементарен бор и акация, в помпени станции или в дворовете на районните ръководства на ВиК Добрич са 100. Други 80 фиданки в региона на 3 помпени станции и един напорен водоем посаждат чиновници на „ Водоснабдяване Дунав “ ЕООД – Разград. 100 нови сребристи смърча се засаждат наоколо до двете обслужвани от ВиК Кърджали пречиствателни станции за отпадъчни води – Кърджали и Момчилград.

 

От „ Кюстендилска вода “ ЕООД – Кюстендил ще бъдат посадени сред 50 и 100 фиданки наоколо до разнообразни негови обекти, за които се реши, че има оптимални условия за развиване на младите дръвчета.

Нови 100 растения се засаждат към пречиствателните станции за отпадъчни води на Ловеч, Луковит и Ябланица. ВиК Монтана посажда 40 кестена, 102 бора и 20 тополи в региона на хидровъзел „ Среченска бара “ и Пречиствателна станция за отпадъчни води – Монтана. Служители на ВиК ЕООД Пазарджик садят 150 дръвчета, на ВиК Перник - други 200 фиданки, а още 120 засаждат служащите във ВиК Пловдив.

 

200 медоносни и широколистни дръвчета се засаждат от ВиК Силистра в общински терени и в санитарно-охранителни зони на обслужвани от сдружението водоизточници и уреди.

 

„ Водоснабдяване и канализация “ ООД Сливен обезпечи общо 160 растения. 100 от тях се садят към уреди в землището на с. Новачево, община Сливен, и по 30 – в  общините Котел и Шивачево.

101 явора засажда ВиК ООД Търговище в санитарно-охранителните зони на стопанисвани от него уреди. 125 фиданки са фиданките, които посаждат чиновници на ВиК ООД Шумен, а служащи на ВиК Ямбол посадиха 80 дръвчета.

 

Засаждането на дръвчетата е от значително значение за водния цикъл, за качеството и количеството на водите. Данните от практиката демонстрират, че увеличението на зелените площи и насърчаването на сходен вид действия е причина за понижаване на наводненията, балансиране на речните потоци, обезпечаване на по-добро качество на водата, с по-малко утайки и по-малко замърсители, спрямо други водосбори, където липсват дървета.

 

С тази и други свои действия и начинания „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ще продължава своя ангажимент да работи в поддръжка на бранш „ Водоснабдяване и канализация “, за възстановяване на услугите и качеството на водата, както и реализиране на дълготрайни резултати.

Световният ден на водата се отбелязва годишно на 22 март. Датата е оповестена от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1993 година и оттогава се празнува с разнообразни начинания по целия свят.

 

Тази година мотото на Организация на обединените нации е „ Вода за мир “, стимулирано от смисъла и приноса на водния запас като скъп естествен източник, жизненоважен за опазването на околната среда и живота.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР