Близо 300 жители на албанската област Мала Преспа, където живее

...
Близо 300 жители на албанската област Мала Преспа, където живее
Коментари Харесай

Лекари от три български болници прегледаха безплатно близо 300 жители на Мала Преспа

Близо 300 поданици на албанската област Мала Преспа, където живее и радикално българско население, бяха прегледани от едни от най-изявените български медици, отпред със световнопризнатия кардиолог проф. доктор Иво Петров.

 

Мисията се реализира за втора поредна година по концепция и финансиране на Фондация Българска Памет и с поддръжката на Министерство на външните работи, а този път към екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център се причислиха и лекари от УМБАЛ Св. Иван рилски и Медицински център “Хайделберг ”.

 

“Тази година разширихме размера на прегледите с няколко нови специалности – продължаваме с кардиология и вътрешни заболявания, само че добавихме и експерти по уши, нос, гърло и офталмология.

 

Интересът беше голям, хората ни одобриха извънредно задушевно и с огромна вяра, в това число имаше и хора, които са пътували от близките градове, с цел да могат да доближат до тези прегледи. Дори разбрахме, че някои от пациентите са били ориентирани от лекари в Тирана, които са ги преглеждали и са им споделили, че могат да разчитат и на нас. Смятам, че бяхме от изгода на хората и локалното население. За нас е чест и наслаждение, че успяхме да помогнем ”, споделя проф. доктор Иво Петров.

 

“Благодаря на проф. Петров, както и на всички лекари, медицински сестри и механически лица, които се включиха в тази задача. Също и на шефовете на лечебните заведения, които се включиха в прегледите - господин Андрей Марков, доктор Николай Стоилов и доктор Алдин Али, че даже не се замислиха дали техните лечебни заведения да вземат участие.

 

Благодаря на нашите сътрудници от Министерство на външните работи, които дружно с Министерство на защитата осигуриха превоза на медиците ни с военния Спартан. За нас е значимо страната да припознава, прави оценка и поддържа самодейностите ни.

 

Албания към този момент е на верния европейски път и ние демонстрираме на процедура какво значи евроинтеграция и взаимност ”, разяснява доктор Милен Врабевски, ръководител на Фондация Българска Памет по време на визитата си в Пустец.

 

Това е следващата огромна инвестиция на Фондация Българска Памет и доктор Милен Врабевски в албанския район, откакто през 2023 и 2024 година бяха закупени професионална здравна инсталация и консумативи за поликлиниките в региона на Мала Преспа, обзавеждане и компютърна техника за новата постройка на община Пустец, 24 пейки за селата в общината и изцяло оборудван медицински резервоар за потребностите на жителите на с. Глобочени.

 

През юли 2020 година Фондация Българска Памет подариха на община Пустец пожарна кола, кола за спешна помощ и високопроходим автомобил за обществен патронаж, с които до оня миг албанската община не разполага.

 

--

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР