Близо 300 души се събраха пред сградата на МВР в

...
Близо 300 души се събраха пред сградата на МВР в
Коментари Харесай

Протест в Бургас в подкрепа на фермер, готов да емигрира

Близо 300 души се събраха пред постройката на Министерство на вътрешните работи в Бургас на кротичък митинг в поддръжка на фермерското семейство Димитър Станчев и Ралица Кунева от странджанското село Индже челник.
 Стела Костадинова
През 2021 година Димитър Станчев е разгласен за най-хубав " Млад фермер на Европа за 2021 ". Отличието от Брюксел е за сполучлив затворен цикъл на продукта - пчелен мед от фермата до трапезата  в изискванията на едва развития район Странджа и облагородяване на село Индже челник.
 
Само две години по-късно Димитър и жена му Ралица Кунева оповестиха, че з акриват бизнеса си и дружно с четирите си деца обмислят да емигрират от България. Причината - фермата им за пчели е подложена на принуда от страна на страната с непрекъснати инспекции от страна на ДАНС.
 
Младият фермер се пита - с какво бизнесът му, който развива в затънтено странджанско село, заплашва националната ни сигурност. „ Ние сме възмутени! Защо ДАНС ни ревизира!?
 Стела Костадинова
" С какво ние застрашихме националната сигурност. До момента не са ни споделили какво е неправилно - точка по точка. Всички инспекции бяха инициирани от бургаското поделение на ДАНС. На втората инспекция дори не желаеха да ни показват заповедта. Няма съответно обвиняване до в този момент. Единствено сме получили шест контролни листа от разплащателна организация ", споделя той.
 Стела Костадинова
" За четири от тях ние сме подали възражения и към момента нямаме отговори ”, съобщи Димитър. Той благодари с рухване на колене за голямата поддръжка и съобщи, че няма да се откаже и ще продължи да развива фермата си.

Според уредника на митинга Христо Бардуков " репресията е за това, че младият фермер не се е отчел, където би трябвало ". Двама кметове от района също се оповестиха в поддръжка на Митко и Ралица.
 Стела Костадинова
Това са кметовете на Созопол Тихомир Янакиев, в чиято община се намира селото и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, чиято болежка е обезлюдяването на Странджа.
 
Ето какво написаха те на страниците си във Facebook:

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев:

„ Ралица и Митко...работливи хора, положителни другари, нагърбили се с непостижима за средностатистическо българско семейство, задача, да отглеждат четири страхотни хлапета. От запознанството ми с Димитър Станчев бях останал с усещането, че денонощието може да продължава и над 30 часа.

От всичките отговорности и задължения в бизнеса му и фамилията се чудех по кое време му остава време да поспи, а Митака постоянно ухилен ще махне с ръка е ще каже: " Оправяме се, Тишо ".

Ралица Кунева, не по-малко работлив и твърдоглав човек, същинска опора на Митко, също постоянно с усмивка на разположение...Двамата построиха с доста обич и от нищото фамилният си бизнес, който беше ориентиран към земеделието и туризма.



Благодарение на тях китното ни странджанско село Индже челник живна и стана атрактивно за доста хора. Митко с възторг споделяше какви са проектите му за бъдеще. В погледа му постоянно светеше оня жар на младежа, който безусловно следва задачата си и знае, че тази цел осмисля живота му. Да, осмисля живота му...Така и не разбрах какво накара цялата държавна машина да се стовари като валяк от горната страна му и да стъпче тази фантазия, да угаси този жар.

Приятели, не знам по какъв начин ще свърши тази история, знам единствено, че в случай че човек е жив и има вяра в фантазиите си то си коства да се бори за тях и да не се отхвърля! Да има вяра, че има хора, които го поддържат и да знае, че постоянно най-тъмно е в часа преди изгрева! “

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

„ За Странджа споделят, че е красива, топла, гостоприемна... За странджанци - че са буйни, горди, с огромни сърца и мощна обич към родното...От няколко дни не мога да открия метод, посредством който да подтисна вътре в себе си болката и непримиримостта от обстоятелството, че едни прелестни и амбициозни младежи ще си тръгнат от нашата Странджа с засегнатост и изтощение...Днес, прочитайки тяхната обява, не мога да замълча като че ли нищо не се е случило, като че ли е все тая...Аз познавам Димитър и Ралица от преди 14 години, когато сложиха началото.



Младо семейство, с дребни дечица, с доста фантазии и хъс за работа и случване! Няма за какво да разказвам сложния път, по който са минали, с цел да стигнат до тук. Вие знаете - сътвориха от нищото това, което някои и с доста не могат...И призове получиха и на българско, и на европейско равнище! Днес оповестиха края.На страницата им написа " Затворено за непрекъснато ". И аз, като един кмет, който от години вижда по какъв начин младежите, един път тръгнали си от дребния град, се връщат доста рядко за непрекъснато, да не кажем в никакъв случай, желая да мога да направя нещо, с което да оказа помощ, да ги разубедя, да ги спра...да останат!

Но не мога. И желая да попитам: по този начин ли ще привличаме младите, по този начин ли ще ги поддържаме?! Ако ние, локалните, отваряме домовете и сърцата си, страната и институциите ли ще бъдат пречката да успее някой и да реализира апогея си безнаказано!? Срамота...Да си тръгваме тогава всички...Кой на кого пречи аз не знам, само че знам, че борбени хора като тях не биха се отказали толкоз елементарно...Искрено скърбя, семейство! Много ви обичам! Оставам ваш другар и обожател на прелестните артикули, които, за жалост, към този момент не могат да бъдат закупени... “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР