Близо 30% от младите водачи признават, че пишат и/или четат

...
Близо 30% от младите водачи признават, че пишат и/или четат
Коментари Харесай

Близо 30% от младите водачи признават, че пишат съобщения, докато шофират

Близо 30% от младите водачи признават, че пишат и/или четат известия на мобилните си телефони, до момента в който карат. Тези данни са резултат от изследване измежду близо 1200 водачи на възраст до 26 година Те бяха оповестени от Милен Марков от Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата " по време на формалното разкриване на финалния стадий на надпреварата „ Най-добър млад водач на България ", оповестяват от организацията.

„ Знаете, че по време на първия стадий на акцията всички искащи да вземат участие вземат решение онлайн тест. Заедно с сътрудниците ни от СБА обсъдихме, че това е доста добра опция да тестваме няколко тематики в една таргетирана група. Затова за втора поредна година включихме няколко въпроса под формата на анкета. В нея през 2021 година се включиха близо 1200 индивида ", изясни пред " Нова телевизия " Марков.

Близо 85% от интервюираните млади водачи биха предложили да се кара с компаньон в първите седмици след взимане на шофьорска брошура, а близо 50% от участниците споделят, че се усещат подготвени да окажат първа помощ, в случай че станат очевидци на случай на пътя с потърпевши, стана ясно от изнесените данни.

„ Заедно с позитивните наблюдения има и някои доста притеснителни. Например ¼ от интервюираните споделят, че имат другари, които карат под въздействието на алкохол или наркотични субстанции. Тази цифра е плашещо огромна. Знаем, че младежите са изключително рискова група, когато приказваме точно за използването на упойващи субстанции и се надявам при бъдещи издания на акцията, дружно с останалите сътрудници и институции, да намерим формата за привличане на в допълнение внимание и към този факт “, сподели още доктор Марков.

Инициативата „ Най-добър млад водач на България “ се организира за четвърта поредна година. Кампанията е ориентирана към водачи с малко стаж (до 5 години) и на възраст сред 18 и 26 години. В рамките на самодейността участниците показват своите теоретични знания посредством онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него вземат участие във финалното съревнование, в което демонстрират и практическите си умения зад кормилото. Кампанията изпитва освен техния надзор върху автомобила, а и уменията им да реагират в рискови обстановки, да мислят бързо, да оказват помощ на потърпевш при ПТП и да познават техническото устройство на автомобила.

В откриването на събитието през днешния ден присъединяване взеха и ръководителят на СБА инж. Емил Панчев, доктор Надежда Тодоровска, зам.-генерален шеф на БЧК, началникът на бранш „ Контрол на пътното придвижване и правоприлагане “ към отдел Пътна полиция Калоян Драганов и други
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР