„Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни

...
„Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни
Коментари Харесай

Ангелов: Мобилни екипи за ваксиниране тръгват към отдалечените населени места

„ Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната. Интересът на жителите да се имунизират е извънредно огромен. Във всички области работят имунизационни кабинети, а от през днешния ден стартират да имунизират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, тъй че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените обитаеми места ", рапортува министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на работното заседание, което министър председателят Бойко Борисов свика с представители на Националния действен щаб, имунизационния щаб и министри, оповестяват от държавния пресцентър.
Министър Ангелов уточни още, че взаимно с Министерство на вътрешните работи се основава организация и за логистична поддръжка, тъй че имунизациите елементарно и бързо да доближат до отдалечените обитаеми места и жителите там да могат да се имунизират.
„ Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките обитаеми места. Колкото има искащи – да бъдат имунизирани. Не би трябвало да има разлика сред огромни, дребни и отдалечени обитаеми места “, безапелационен е министър председателят Борисов.
Той изрази признателност към всички лекари и медицински екипи и добави, че всеобщото имунизиране няма да разреши на COVID-вълната да се подвига повече. Борисов подсети, че всички ваксини, които се слагат в България, са утвърдени от Европейската организация по медикаментите. „ Всички ваксини са контрактувани от Европейската комисия, от най-хубавите експерти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма взаимни отстъпки. Която и ваксина да се постави, е добра “, означи Борисов.
Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов сподели, че персоналните лекари са подготвени да се включат във имунизационния развой. „ Осъществена е логистика за по-малките обитаеми места, където може да имат компликации сътрудниците, тъй че при нас може да стартира процесът на имунизиране, на всеобщата имунизация “, съобщи Брънзалов.
Председателят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски и шефът на „ Пирогов “ Асен Балтов рапортуваха за процеса на имунизация в ръководените от тях лечебни заведения. Проф. Мутафчийски изясни, че е регистриран спад на смъртността от COVID-19. Налице е и растеж на новохоспитализираните, което обаче не надвишава потенциала на лечебните заведения.
Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов рапортува, че през днешния ден е получена доставка от 25 740 дози от имунизацията на Pfizer.
„ Очакваме на 25-и февруари 12 000 дози от имунизацията на Moderna, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като следва да получим удостоверение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се ползват без да се изчаква “, добави Кирилов. Той уточни още, че от началото на имунизационната акция се следи доста ниска периодичност на нежеланите лекарствени реакции, което удостоверява напълно профила на сигурност, открит в клиничните изпитвания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР