Близо 30 000 избирателни секции бяха отворени в 8.00 ч.

...
Близо 30 000 избирателни секции бяха отворени в 8.00 ч.
Коментари Харесай

39 кандидати се борят за президентския пост на изборите в Украйна

Близо 30 000 изборни секции бяха отворени в 8.00 ч. в Украйна за гласуването на президентските избори, оповестиха международните организации. Над 29 милиона са записаните гласоподаватели, за президентския пост се борят 39 претенденти. Ако никой от претендентите не завоюва 50% на първия тур, новият държавен глава ще бъде избран на балотаж на 21 април.

Ходът на изборите ще се следи от над 2000 наблюдаващи от разнообразни интернационалните организации и непознати страни. Безопасността по време на вота ще се обезпечава от над 135 000 чиновници на реда.

Според последното социологическо изследване, оповестено в петък, любимец е Володимир Зеленски, който е дилетант в политиката. 41-годишният комедиен артист, представител на партия "Слуга на народа ", събира 20,9%. Сегашният държавен глава Петро Порошенко има 13,7% поддръжка, а опозиционният водач Юлия Тимошенко е трета с 9,7%.

Проруският претендент Юрий Бойко, представител на "Опозиционна платформа - за живота ", се подрежда четвърти с 8,4% утвърждение, следван от ръководителя на партия "Гражданска позиция " Анатолий Гриценко, съобщи Ройтерс.

Главните проблеми, с които би трябвало да се заеме идващият президент, са корупцията, връзките с Русия, благосъстоянието, стопанската система и положението на демокрацията, показва АП.

Днешният избор се създава пет години откакто всеобщи митинги принудиха проруския президент Виктор Янукович да избяга от страната, напомня АП. Рязката политическа смяна докара до анексията на полуостров Крим от Русия и сепаратистки спор в Източна Украйна, лишил живота на повече от 13 000 души и стопански крах.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР