Близо 3 часа отне на депутатите да приемат бюджета на

...
Близо 3 часа отне на депутатите да приемат бюджета на
Коментари Харесай

Депутатите приеха бюджета на НЗОК

Близо 3 часа лиши на депутатите да одобряват бюджета на НЗОК, като двама от тях минаха в спор за цените, по които лечебните заведения купуват медикаменти за онкоболни пациенти. В последна сметка Народното събрание одобри това да става по нова методика, а не както до в този момент лечебните заведения да си вземат решение казуса през публични поръчки, което постоянно води до разнообразни цени на еднакъв артикул за разнообразни заведения.

Темата подхвана Георги Гьоков от, който изиска новият параграф 14 в спомагателните разпореждания би трябвало да отпадне, защото е належащо да се вземе позицията на всички заинтригувани страни. Той уточни, че в този момент медикаментите за онколчение се доставят по закона за Обществените поръчки, вътрешни състезания или открита процедура на най-ниска цена при изчезнали рамкови съглашения. Предложената смяна с алинея 29 а е в ущърб на лечебните заведения, провеждащи пръчки по Закон за обществените поръчки, поради непредвидимост на ежемесечните цени. Това можело да докара до загуби и възможни банкрути на лечебни заведения.

Изненадващо от се съгласи с думите на социалист. И разгласи: " И в бюджетна комисия го споделих - през днешния ден е най-порочната процедура в Народно събрание. Предлага се смяна в здравно законодателство посредством преходни и заключителни разпореждания в бюджета на НЗОК. Сабрутев (Венко сабрутев от Политическа партия, бел.ред.)  ми сподели, че това е ставало и преди. Ако нещо е неверно не би трябвало да продължава! Опитваме се с бюджетни трикове да изменим законодателство, което не е минало през здравна комисия, не е минало публично разискване, не са чути вижданията на всички заинтригувани страни ", нападна той съдружните си сътрудници в ръководството.

Бившият здравен министър подсети, че сходна смяна касае извънредно доста ползи - на  МФ и НЗОК, на компаниите снабдители, на лечебните заведения и на българските пациенти. 

Ангелов разгласи, че всички били обединени, че би трябвало да бъдат понижени разноските за онкомедикаменти, плащани от НЗОК.

" В този случай, чисто бюджетна цел може да наруши интереса на лечебните заведения, това, което сподели Гьоков е по този начин ", призна той. И попита какво ще стане, в случай че бъдат признати предложенията на вносителите, още повече, че сега лечебните заведения към този момент са сключили контракти за доставка.

" Ако внезапно касата стартира да заплаща цена по-ниска от цената, на която продуктът се доставя по Закон за обществените поръчки и компанията снабдител не желае да понижи тази цена? Това става единствено с в допълнение съглашение за понижение на цената, за което се желае и на двете страни. Какво ще прави болничното заведение в случай че договорът се приключи до нов контракт, през тези от 6 месеца до година? Какво ще прави - ще купува без публични поръчки за милиони левове и изпълнителният шеф би трябвало да влезе в пандиза, тъй като не ползва Закон за обществените поръчки? Това се е родило в главата на служител който работи в МФ ", ядосан бе някогашният здравен министър. 

Според него трябвало да се одобри или неговият вид, или този на Васил Пандов от ПП-ДБ, въпреки и двата да криели опасности. В този на се разчитало на отзиви от работна група към Министерство на здравеопазването, имало прочут консенсус, било работено 6 месеца и нямало да има земетресения във връзка с здравните заведения.

" Рисковете за пъкъл хок приемането, без сметки и нищо - може да стартира да се заплащат по-всикокии цени на избрани лекарства. Съществува подобен риск, не споделям, че ще случи ", застрахова се Ангелов. В плана на Пандов имало справедливи хрумвания, само че рискът е да стартира да се заплаща на цени по-ниски от тези в лечебни заведения и те да почнат да натрупат задължения.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР