Близо 3,5 години след като получи първото си одобрение за

...
Близо 3,5 години след като получи първото си одобрение за
Коментари Харесай

Защо AstraZeneca изтегля от пазара ваксината си срещу COVID-19

Близо 3,5 години откакто получи първото си утвърждение за приложимост, имунизацията COVID-19 на Oxford-AstraZeneca ще бъде изтеглена от приложимост в целия свят. Това е заглавие, което сигурно притегли вниманието през предходната седмица - въпреки всичко имунизацията е придобила известна известност за времето си - само че каква е повода за нейното прекъсване?

(Във видеото може да научите повече за: Европейски Съюз дава AstraZeneca на съд)

Според изказването на BBC това е комерсиално решение, учредено на " остатък от налични обновени ваксини " , което е довело до " спад в търсенето ". 

Вирусите могат да мутират и да се развиват и SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, не е по-различен. В резултат на това се появиха голям брой разнообразни разновидности, като някои разработчици на ваксини сътвориха обновени ваксини, с цел да се оправят с тях.

AstraZeneca обаче не е последвала този образец. Професор Адам Фин от Бристолския университет изясни пред Научния медиен център (SMC), че това значи, че имунизацията, в този момент наречена Vaxzevria, " евентуално в този момент е доста по-малко ефикасна, в сравнение с е била първоначално ".

" Следователно евентуално няма търговски причини за продължение на производството и разпространяването на имунизацията и мисля, че това е главната причина, заради която компанията е решила да приключи производството и продажбата ѝ ", споделя професорът.

Компанията също по този начин посочи въздействието на имунизацията Vaxzevria от момента на нейното въвеждане в приложимост.

" Според самостоятелни оценки единствено през първата година на приложимост са избавени над 6,5 милиона човешки живота. Усилията ни бяха приети от държавните управления по целия свят и са необятно обсъждани като сериозен съставен елемент за преустановяване на световната пандемия " ,  се споделя в изказването.

" Следователно евентуално няма търговски причини за продължение на производството и разпространяването на имунизацията и мисля, че това е главната причина, заради която компанията е решила да приключи производството и продажбата ѝ " , се споделя още в изказването.

Компанията също по този начин посочи въздействието на имунизацията Vaxzevria от момента на нейното въвеждане в приложимост.

" Според самостоятелни оценки единствено през първата година на приложимост са избавени над 6,5 милиона човешки живота. Усилията ни бяха приети от държавните управления по целия свят и са необятно обсъждани като сериозен съставен елемент за преустановяване на световната пандемия " , пише в изказването.

Въпреки това имунизацията не е лишена от проблеми. През 2021 година няколко страни стопираха използването на имунизацията като защитна мярка след известия за хора, развили рядко положение на съсирване на кръвта - синдром на тромбоза с тромбоцитопения (ТТС), откакто са получили инжекцията.

Установено е обаче, че рискът от приемане на ТТС, провокиран от имунизацията, е доста невисок. Въз основа на данни от Обединеното кралство общият риск от развиване на това заболяване след слагане на инжекцията се прави оценка на към 4 на всеки 1 милион души. 

Проучване, обхванало над 29 милиона души, също по този начин открива, че инфекцията с COVID-19 съставлява доста по-голям риск от развиване на кръвни съсиреци, в сравнение с приемането на имунизацията на AstraZeneca.

" Почти при всичко, което вършим, би трябвало да създадем оценка на вредите и изгодите, а в пика на пандемията имунизацията AZ донесе доста повече изгоди, в сравнение с вреди - това към момента би било по този начин, само че в този момент са налице по-ефективни и по-безопасни способи ", споделя пред SMC професор Джонатан Бол, заместник-директор на Училището по тропическа медицина в Ливърпул.

" Може би нейното време е отминало. Но оксфордската ваксина на AstraZeneca изигра основна роля в реакцията на пандемията за множеството страни по света " , добави доктор Майкъл Хед, откривател в региона на световното здраве. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР