Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за

...
Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за
Коментари Харесай

Близо 290 000 граждани подадоха данъчна декларация

Близо 290 000 жители са подали данъчните си заявления за облагане на приходите в Национална агенция за приходите досега.

84 % от тях са избрали да подадат формулярите си по интернет, като по този начин се резервира наклонността на преобладаващо онлайн обявление.

От приходната организация оповестяват, че 190 000 заявления са изпратени с личен идентификационен код (ПИК), а тези с електронен автограф (КЕП) са малко над 50 000. Данъчната акция за обявление на приходите, получени през 2020 година, завършва на 5 май поради Великденските празници.

Предварително попълнената данъчна декларация е предпочетена от близо 70% от заявилите приходите си досега, допълват от Национална агенция за приходите. Всеки, който има ПИК или КЕП на Национална агенция за приходите има достъп до нея през Портала за е-услуги на Агенцията.

От приходната организация припомнят, че приходите от трудови правни отношения на всички лица, които през 2020 година са работили от България отдалечено за задграничен шеф, подлежат на данъчно облагане в страната. За задачата е належащо в годишната данъчна декларация за приходите на физически лица да заявяват осъществените приходи по отношение на отдалеченото полагане на труд. Изключение е допустимо единствено за задграничните лица, които са работили отдалечено за своя задграничен шеф от страната по-малко от 183 дни и сред България и страната, на която са локални лица за данъчни цели има подписана Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). От Национална агенция за приходите прецизират, че срокът от 183 дни е в границите на календарната година или в границите на всеки 12 поредни месеца, според от съответната Споразумения за избягване на двойно данъчно облага. Когато този период е надвишен, налог се дължи в България от първия ден, в който лицето поставя труд отдалечено в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР