Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи

...
Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи
Коментари Харесай

До края на годината раздават топъл обяд на възрастни с ниски доходи и хора с увреждания

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с приходи под прага на беднотия ще получават топъл обяд до края на годината. Услугата, посредством която се подкрепят част от най-уязвимите от пандемията от COVID-19 групи, трябваше да завърши в края на този месец. За удължаването й Министерството на финансите отпусна спомагателни 9 млн. лева по бюджета на МТСП.
Средствата ще бъдат преведени на общините, които и досега предоставяха храна по целевата стратегия „ Топъл обяд вкъщи в изискванията на изключителна обстановка “, като кандидатстването ще бъде на два стадия. Първият стадий е за обезпечаване на топъл обяд до края на август. След това е очакван втори стадий на кандидатстване – за даване на услугата до края на годината. Нуждаещите ще получават всеки ден чорба, главно ядене, самун и най-малко един път седмично десерт.
До края на годината гратис в публичните трапезарии в страната ще се хранят и други над 4 100 души. В средата на май стратегия „ Обществени трапезарии “ на МТСП беше удължена, като бяха включени нови 1 400 самотно живеещи, хора, останали без дом, работа и приходи, както и ползващи обществено подкрепяне и сложени под карантина.
Още при започване на пандемията от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ бяха обезпечени спомагателни 45 млн. лева за разширение на патронажната грижа до 31 декември 2020 година Благодарение на това 30 000 възрастни и хора с увреждания в 240 общини получават храна, медикаменти или помощ за осъществяване на административни услуги, а други 12 500 – социално-здравни услуги.
От началото на април доникъде на юни по Оперативната стратегия за храни бяха раздадени 1 405 тона храни от първа нужда. Пакети получиха над 58 000 лица и фамилии в затруднено състояние. В идващите месеци следва взаимно с БЧК да бъдат раздадени 6 900 тона хранителни артикули на стойност 17 млн. лева, с които ще бъдат подкрепени към 500 000 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР