Близо 24 милиона персонални компютъра са продадени през първото тримесечие

...
Близо 24 милиона персонални компютъра са продадени през първото тримесечие
Коментари Харесай

РС пазарът на най-високо ниво от десетилетие насам


Близо 24 милиона лични компютъра са продадени през първото тримесечие в ЕМЕА
(снимка: CC0 Public Domain)

След като компютърният пазар записва рекордни продажби предходната година, в този момент няма никакви признаци за закъснение на растежа. Нов разбор на откривателите от IDC демонстрира, че настолните районен съд, портативните компютри и работните станции поддържат впечатляващи равнища на напредък в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и през първото тримесечие на 2021 година.

Доставките на компютри в EMEA са се нараснали с малко над 44% в съпоставяне със същото тримесечие на предходната година. Продадени са съвсем 24 милиона бройки, съгласно за интервала януари-март 2021 година

Статистическите данни, оповестени през последната година, демонстрират, че търсенето на лични компютри в международен мащаб е достигнало най-високите равнища за цяло десетилетие. Преди взрива на пандемията през първата половина на 2020 година пазарът на компютри претърпя поредност от години на спад.

Внезапното прекосяване към отдалечена работа и онлайн образование, подбудено от вирусната конюнктура при започване на 2020 година, резервира на високо равнище и търсенето на компютри и в комерсиалния сегмент от районен съд пазара.

В Западна Европа доставките на настолни компютри са намалели с 21% на годишна база, съгласно данните на анализаторите. Търсенето на портативни компютри обаче е скочило с съвсем 75% спрямо миналата година.
още по тематиката
В Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и в Близкия изток и Африка, се следи мощен напредък на комерсиалния сегмент. Според IDC, този взрив е значително свързан от условията на онлайн образованието.

„ Много хора към този момент са оборудвани за работа от разстояние, а по-голямата част от растежа идва от отдалеченото образование ”, споделя Саймън Томас, анализатор в IDC. „ Оттам идва и огромното влияние на комерсиалния бранш ”.

Въпреки че покупко-продажбите в тази ниша играят огромна роля за стимулиране на продажбите на лични компютри, потребителското търсене се усилва още по-бързо. В реалност в целия район на EMEA растежът на комерсиалните доставки на компютри се е нараснал с към една трета на годишна база; потребителските устройства са скочили с повече от 65%.

Това се дължи, съгласно анализаторите, на обстоятелството, че потребителите от ден на ден търсят домашно развлечение по време на „ ” – и постоянно се обръщат към настолните компютри за тази цел. Всъщност, до момента в който търсенето на настолни компютри в бизнес-сегмента понижава, то е повишено с повече от 46% на годишна база измежду самостоятелните консуматори.

Томас споделя, че скокът на продажбите към самостоятелни купувачи през 2021 година може да се дължи и на различен фактор – последователното наново отваряне на физическите магазини. „ През последните месеци хората най-сетне имаха опция да видят устройствата, които са си мислели да закупят ”, сподели Томас. „ В същото време те са икономисали някакви пари и в този момент ги харчат за устройства. Това е помогнало на потребителското търсене да се ускори ”.

От позиция на преобладаващите производители някои добре познати имена не престават да оглавяват листата на топ-доставчиците, само че IDC означи, че огромните играчи постепенно губят пазарния си дял. HP и Lenovo с съвсем равни дялове споделят малко над половината от пазара. HP е водеща. И двете компании обаче записват леко понижаване на дяловете си. На трета позиция е Dell, която също губи част от пазарния си дял.

От друга страна Acer (8,5% пазарен дял) и Asus (7,3% пазарен дял) уголемяват своите позиции на пазара. Така наречените „ други ” снабдители на лични компютри също се развиват бързо, изключително при продажбите на портативни компютри, където нараства конкуренцията против играчи като Microsoft, Huawei или Samsung.

Всички снабдители обаче ще би трябвало да се оправят с проблемите във веригата за доставки, които засягат промишлеността през последните няколко тримесечия. От второто тримесечие на 2020 година световните компютърни доставки са изправени пред, свързани с пандемията.

„ Първият проблем с дефицит настъпи преди към три или четири тримесечия с недостиг на процесори ”, споделя Томас. „ Оттогава насам има проблеми с доставките на панели, IC платки или полупроводници – все огромни проблеми ”.

Ако не бяха провокациите, свързани с веригата на доставки, съгласно Томас, записаните през последното тримесечие доставки можеше да са даже по-високи. Това значи, че през идващите няколко месеца е малко евентуално да се следи понижаване на продажбите на компютри. По-логично е да се чака търсенето да се „ трансферира ” към бъдещите тримесечия.

„ Въпреки голямото търсене сега към момента считаме, че ще има огромно търсене и през останалата част от 2021 година ”, предвижда анализаторът на IDC. „ Едва през 2022 година ще следим по-голямо закъснение ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР