Близо 22 000 пациенти са преминали през Отделението по образна

...
Близо 22 000 пациенти са преминали през Отделението по образна
Коментари Харесай

За година: Близо 22 000 пациенти са преминали през отделението на образна диагностика на УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“

Близо 22 000 пациенти са минали през Отделението по образна диагностика на Университетска първа многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Йоан Кръстител ” – София през 2023 година През годината са  извършени над 4200 компютърно-томографски проучвания, към 1000 магнитно-резонансни томографии, както и мамографии, стандартна рентгенова диагностика и ултразвукова диагностика, оповестяват от болничното заведение.

„ Лечебното заведение разполага с едно от най-високите равнища на здравно съоръжение за образна диагностика измежду университетските лечебни заведения в страната, с което работи умело подготвен и квалифициран медицински екип. Разполагаме с последно потомство компютърен томограф от най-голям клас, даващ съвсем неограничени благоприятни условия в образната диагностика. Апаратът е със доста по-ниски равнища на радиационно облъчване и в същото време с една от най-високите резолюции. Параметрите на апаратурата и опитът на екипа разрешават да се правят всевъзможен вид компютърно-томографски проучвания с доста висока точност и диагностична стойност в незабавен и планов порядък. Щастлив съм, че можем да бъде образец за качеството на общинското опазване на здравето в столицата “, сподели проф. доктор Цветомир Димитров, изпълнителен шеф на Университетска Първа МБАЛ " Св. Йоан Кръстител ".



Отделението прави ядрено-магнитна резонансна томография (ЯМР).  ЯМР изобразява тъканите на тялото чрез технология, употребяваща мощно магнитно поле. Това е съвременна технология, която употребява огромен магнит и радиочестотни талази, като обезпечава на лекаря информация за положението на мозъка, гръбначния дирек, вътрешните органи, кръвоносните съдове, мускулите, ставите – и то без потреблението на рентгенови лъчи, без болежка или оперативна намеса. Магнитно-резонансното проучване е доста значимо и може да обезпечи на лекуващия доктор опция за ранно разкриване на заболявания или пострадвания, тъй че вярното лекуване да може да стартира допустимо най-скоро. За разлика от общоприетите образни проучвания, в това число компютърната томография, ЯМР не води до лъчево натоварване, защото не употребява рентгенови лъчи.

Магнитният резонанс в Отделението по образна диагностика в Университетска Първа МБАЛ „ Св Йоан Кръстител ” е от най-съвременно потомство с мощ 1.5 Т и е изцяло освежен с най-новите хардуерни артикули и софтуерни версии на производителя, като това надграждане способства за липса на ограничавания при диагностиката. Окомлектовката на апаратурата разполага и със профилиран детектор за проучване на млечни жлези.

Апаратите в стандартните рентгенови кабинети са от най-съвременно потомство, даващи опция за съответна диагностика в пулмологията, гастроентерологията, травматологията, хирургията и урологията. В Отделението се правят всички типове стандартни рентгеноскопични и рентгенографични проучвания, както и цялостна гама от профилирани и контрастни неинтервенционални рентгенови проучвания.

В мамографския бранш се правят проучвания на млечната жлеза  (мамографии), нужни за диагностициране и съответно лекуване при всички болести на млечните жлези.

Апаратите за ултразвукова диагностика са от най-ново потомство с опция за проучване на дълбоки и повърхностни органи и структури с пъстър доплер. В кабинетите се правят проучвания на коремни органи и повърхностни структури – щитовидна жлеза, млечна жлеза, скротум и така нататък

Всички образни проучвания в Университетска Първа МБАЛ „ Св Йоан Кръстител ” се правят както с направление по НЗОК, по този начин и посредством възнаграждение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР