Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст

...
Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст
Коментари Харесай

Близо 206 000 деца не ходят на училище

Близо 206 000 деца в наложителна учебна и предучилищна възраст в страната би трябвало да бъдат привлечени в просветителната система. Това сподели пред публицисти в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието, като този брой е оптимален, акцентира министърът. По думите му, той не кореспондира със статистиката за прибързано отпадналите от системата деца, които са сред 13 и 14 %, т.е. сред 130 и 150 000.

Само работата на терен ще откри дали обещано дете е в съответния град, в друго обитаемо място или друга страна, сподели той.

Над 9000 са децата, които липсват в регистрите на Министерството на образованието в област Сливен.

Министърът е на посещаване в града, с цел да се срещне с шефове на детски градини и учебни заведения от региона, с участници в Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

Министър Вълчев изясни метода, по който ще работят екипите. По думите му, доста е значима интервенцията в наложителната предучилищна възраст сред 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст основава казуса с незнаенето на български език, както е и причина децата доста по-лесно да отпадат от учебно заведение, счита той.

Според министъра механизмът ще благоприятства взаимоотношението сред институциите. Броят на децата, които би трябвало да бъдат издирени и върнати в учебно заведение, е огромен, сподели той и добави, че напъните в тази тенденция би трябвало да продължат и това не е еднократна акция.

Децата не би трябвало да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в просветителната система, като се обезпечава всякаква обща и спомагателна поддръжка за личностното развиване. Това сподели министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците би трябвало да минават в по-горни класове, при изискване, че са необразовани. За децата, натрупали дефицити в начален стадий, е планувано в допълнение образование, добави той.

Помолен още веднъж да разяснява полемиката към чернобелите и цветни учебници, министърът съобщи, че съгласно него това е било несвоевременно обръщение от страна на издателството. Децата са разнообразни по доста неща, само че в просветителната система не би трябвало да позволяваме ненужно в допълнение разделяне, сподели той.

По думите му, чернобели учебници ще има и отсега нататък, като да вземем за пример в по-горен клас, където дадени предмети не изискват многоцветни учебници. Тази съответна партида обаче няма да бъде популяризирана. Изборът на учебници ще бъде на педагогическия колектив, което е процедура и до момента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР