Близо 200 ученици от България и Македония заедно отбелязаха 108-годишнината

...
Близо 200 ученици от България и Македония заедно отбелязаха 108-годишнината
Коментари Харесай

Близо 200 български и македонски ученици отбелязаха заедно годишнината от рождението на Никола Вапцаров

Близо 200 възпитаници от България и Македония дружно означиха 108-годишнината от рождението на огромния български стихотворец Никола Вапцаров. На тържествена гала в родния му град Банско, младежите от четири учебни заведения от Струмица (Македония), Банско и Белица, избрали създателя за собствен патрон, сервираха венци и цветя на неговия монумент и дружно се поклониха пред паметта му.

„ Тази взаимна самодейност е следващата крачка напред в междудържавните връзки на Македония и България. Концентрирайки положителна сила върху всемирен идеали и полезности, през днешния ден ние сме дружно тук, с помощта на поддръжката на Фондация „ Българска памет ", Община Банско и най-много с помощта на ентусиазма на нашите сътрудници и другари, братя и сестри от Струмица да споделим празника и да покажем за следващ път, че дружно можем повече. Важно е да се научим да живеем в любов и съгласие и по този начин сполучливо да прибавяме стойност към развиването на личните си общества ", обърна се към всички присъстващи възпитаници, посетители и жители доктор Врабевски.

Празничният ден продължи с награждаването на спечелилите в състезанието за есе, отдаден на живота и творчеството на Никола Вапцаров. В залата на Посетителския информативен център в гр. Банско, призьорите Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица, Македония, получиха електронни четци като премия за отличените си есета. След награждаването доктор Врабевски разгласи, че започва идващият конкурс за есе, като този път тематиката ще бъде Коридор №8.

В събитията, съпътстващи взаимното честване на годишнината от рождението на поета, участваха главно учебно заведение „ Никола Вапцаров " и гимназия „ Яне Сандански " от гр. Струмица (Македония), професионална гимназия „ Никола Вапцаров ", гр. Банско и гимназия „ Никола Й. Вапцаров " гр. Белица. Всички те участваха на забавната лекция на доцент Ани Кочева, участваха в интерактивните сесии на Фондация „ Българска памет " и посетиха родната къща на поета Никола Вапцаров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР