Близо 200 пожара са гасили огнеборците на територията на цялата

...
Близо 200 пожара са гасили огнеборците на територията на цялата
Коментари Харесай

Само за денонощие огнеборците са гасили близо 200 пожара

Близо 200 пожара са гасили огнеборците на територията на цялата страна единствено за последното денонощие. Това заяви в предаването „ Тази заран “ по bTV старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Министерство на вътрешните работи.

За момента няма тежък пожар, с който да не можем да се оправим, добави той.

В обстановката, в която се намираме – високите температури и неналичието на превалявания, евентуално броят на произшествията ще се покачва, предизвести обаче гостът.

--> В над 90% от случаите главната причина за възникването на пожарите е човешка интервенция. Отделен е въпросът, че не бихме могли да се произнесем къде има умишлени дейности и къде – немарливост, сподели Игнатов.

Съветът му е да не се пали огън, без значение дали в личния парцел, в полето или в гората. Ангажимент на всеки жител е да бъде виновен и да си дава сметка какво прави, тъй като паленето на огън в тази обстановка е освен административно нарушаване, само че и евентуално закононарушение, добави той.

Пред bTV дежурния синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология п Красимир Стоев сподели, че през днешния ден най-високите температури ще бъдат във Видин, Русе, Велико Търново, Кюстендил, Сандански. Очакваните оптимални стойности са сред 34° и 39°. В седем области в Северозападна и Югозападна България е разгласен оранжев код за рисково време. В останалата част от страната предизвестието е от първа степен – жълт код, напомни той.

Горещата вълна ще продължи и в идващите дни.

Най-голяма заплаха от пожари има по поречието на р. Дунав, в Югоизточна България и крайните югозападни региони. В идващите дни заплахата ще се усили допълнително региони поради повишението на температурите.

Това допуска, от една страна, повишение на готовността на силите за реагиране, което ние организационно вършим, сподели Игнатов. Справяме се, употребявайки ресурсите си, употребявайки в това число чиновниците, които са в отмора, и въз основата на общинските и регионални проекти за отбрана при бедствия с готовност на всевъзможни други запаси.

За пожара край бургаското село Изворище и обвиняванията на локалните хора, че пожарната е закъсняла и е подценила обстановката Игнатов сподели, че автомобилът, изпратен при сигнала, е с най-голямото количество вода, което може да има един противопожарен автомобил. Реагираме с ресурсите, с които разполагаме. Денонощно имаме някакъв потенциал за поддържане на дежурни екипи и реагиране. В взаимозависимост от размера на службата той е сред един и четири екипа. С този потенциал би трябвало да реагираме на всяко произшествие. В Бургаска област за същия ден е имало над 20 катастрофи, сподели Игнатов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР