Близо 200 години след смъртта на Лудвиг ван Бетовен изследователи

...
Близо 200 години след смъртта на Лудвиг ван Бетовен изследователи
Коментари Харесай

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Близо 200 години след гибелта на Лудвиг ван Бетовен откриватели са извлекли ДНК от кичури от косата му в търсене на улики за здравословните проблеми и загубата на слуха, които са измъчвали композитора, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс.

Изследователите обаче не са съумели да разгадаят случая с глухотата или тежките стомашни болести на Бетовен. За сметка на това те са разкрили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб зараза с хепатит В през последните месеци от живота му.

Тези фактори, дружно с хроничното му пиянство, с цел да причинят чернодробната непълнота, за която се счита, че го е погубила, сочи проучване, оповестено в сп. Current Biology.

Допреди актуалното изследване хроничното му пиянство е единственият прочут рисков за чернодробното му заболяване, написа Българска телеграфна агенция. Тази неделя се навършват 196 години от гибелта на Бетовен, умрял на 26 март 1827 година Композиторът умира на 56-годишна възраст във Виена. Направената аутопсия открива, че той е страдал от чернодробна цироза, заболяване, постоянно породено от хронично пиянство. Самият създател написа, че желае лекарите да изследват здравословните му проблеми след неговата гибел. 

" За Бетовен може да се каже, че заболяванията от време на време доста са ограничавали креативната му активност ", споделя създателят на проучването Аксел Шмидт, генетик в Университетската болница в Бон, Германия. " А за лекарите постоянно е било мистерия какво в действителност стои зад това ", добавя експертът.

След гибелта на Бетовен учените дълго време се пробват да съберат данни за здравната история и оферират разнообразни вероятни пояснения за многочислените му болести.

Сега, с помощта на напредъка на ДНК технологията, откривателите са съумели да извлекат генетични улики от кичури от косата на Бетовен, които са били отрязани и непокътнати за спомен.

Учените са съсредоточили вниманието си върху пет кичура, които " съвсем несъмнено са достоверни ", и са от еднакъв мъж от Европа.

Те са проучили и три други исторически кичура, само че не са съумели да потвърдят, че фактически са на Бетовен. Въз основа на предходни проби на един се допуска, че композиторът е имал отравяне с олово, само че откривателите са стигнали до заключението, че тестът в действителност е от жена.

Извличането на гени е било предизвикателство, защото ДНК в косата се раздробява на дребни фрагменти, изяснява Йоханес Краузе, палеогенетик в немския Институт за еволюционна антропология " Макс Планк " и един от създателите на проучването. 

В последна сметка учените съумяват да сглобят геном, който могат да " ревизират " за признаци на генетично заболяване, споделя Краузе.

Въпреки че не са разкрили очевидни генетични признаци за това какво е предизвикало стомашно-чревните проблеми на Бетовен, откривателите са открили, че цьолиакията (целиакия, нетърпимост към глутен) и непоносимостта към лактоза са малко евентуални аргументи. 

В бъдеще геномът може да предложи повече улики, когато експертите научат повече за това по какъв начин гените въздействат върху здравето, отбелязва Тристан Джеймс Александър Бег, биоантрополог в университета в Кеймбридж и съавтор на проучването.

Експертите вършат и изненадващо изобретение: когато тестват ДНК от живи членове на разширеното семейство Бетовен, те откриват противоречие в Y хромозомите, които се предават по бащина линия. Това значи, че в родословието на композитора преди появяването му на бял свят има дете, родено от извънбрачна връзка. 

Ключовият въпрос какво е предизвикало загубата на слуха на Бетовен към момента остава без отговор, отбелязва доктор Аврам Купър от университета на Охайо в съпътстващ обявата коментар. Той може да се окаже сложен за разгадаване, защото генетиката разкрива единствено половината от уравнението " природа и развъждане ",  което съставлява човешкото здраве.

Купър обаче прибавя, че загадката е част от това, което прави Бетовен толкоз обаятелен. 

Въпреки прогресивната, а след това и цялостна загуба на слуха, Бетовен продължи да композира шедьоври. 

Внушителна фигура в историята на западната цивилизация, композиторът е брилянтен и реформаторски композитор на симфонии, сонати, концерти и други творби, както и една опера. Много от творбите му, измежду които петата и деветата симфонии и " Лунната соната ", са станали безсмъртни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР