Близо 200 души са заявили участие в най-високия маратон на

...
Близо 200 души са заявили участие в най-високия маратон на
Коментари Харесай

Най-високото скайрърниг състезание на Балканите ще се проведе в събота в Рила

Близо 200 души са декларирали присъединяване в най-високия маратон на Балканите - Adventure Sky Run, който ще се организира на 1-ви септември в Рила. Трасето му е част от трансевропейския маршрут Е4, а до финала бегачите ще би трябвало да изминат цели 55 километра по скалистия терен. Този тип високопланинско тичане, наричано скайрънинг, става все по-популярно по света. При него бегачите изминават избрани дистанции на огромна надморска височина, над 2000 метра, по извънредно технични трасета, с надолнище от най-малко 30 градуса. 
В България сходни надпревари се провеждат от 2012 година Най-виското измежду тях е точно Аdventure Sky Run, чието трасе минава през първенеца на Балканите - връх Мусала, и е с огромна денивелация - над 3600 метра.  " Интересът към скайрънинга става все по-голям, тъй като този вид спорт дава една изключителна независимост, излиза се от залата. Тук си в планината - чувството за граници, за такива едни стени отпада, движиш се в приятна среда. Всичко е доста естествено ", изяснява Младен Данков, уредник и основен арбитър на Аdventure Sky Run.
Един от любимците измежду дамите на надпреварата в събота е Денка Абрашева. Тя е избрала да взе участие в него, поради извънредно красивото, и в това време, технично трасе. Денка Абрашева е повторен победител в Персенк Ултра и финалист в редица други ултрамаратони, изкачила е седемхилядния връх Ленин в Киргизстан.Организаторите канят феновете на този спорт да дойдат и да поддържат участниците в съетзанието - стартът е на Мусаленската пътека в Боровец, а финалът - на ЦПШ " Мальовица ". Очаква се спечелилият да финишира към 13ч. 
Повече за Аdventure Sky Run можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР