Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово се запознават

...
Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово се запознават
Коментари Харесай

Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово учат жестов език чрез театър

Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово се срещат с жестовия език посредством спектакъл с помощта на Vivacom Регионален грант. По време на целодневното събитие „ Отвъд стената – дружно на премеждие ” те вземат участие в интерактивна работилница и сценичен театър и по този начин по забавен метод учат по какъв начин да поддържат връзка с жестове. Проектът на е един от печелившите в осмото издание на Vivacom Регионален грант.

Основната цел на плана е да повдигне тематиката за толерантността към глухите хора и да запознае децата със характерния метод на другарство с тях. Идеята се заражда още през 2021 година, когато фондацията основава кукленото зрелище „ Отвъд стената “. Главните герои са геометричните фигури триъгълник и кръг, олицетворяващи разнообразни персонажи, които другояче в никакъв случай не биха дружили един с различен. Сюжетът споделя за това по какъв начин всеки от нас среща спънки в общуването си с другите, подбудени от недоумение. В постановката се употребява както български устен език, по този начин и жестов език, тъй като едната актриса е със мощно повреден слух. Благодарение на финансирането от Vivacom Регионален грант и Национален фонд „ Култура “ представлението доближава и до децата във Видин, Ловеч и Габрово. Освен че буди техния интерес към жестовия език и ги учи да бъдат по-толерантни, планът показва един новаторски артистичен артикул в градове, където достъпът до сходни постановки, приспособени за глуха публика, е стеснен.

„ Когато в началото създадохме постановката „ Отвъд стената “, се получи непредвиден абсурд – оказа се, че представлението притегля огромен % от чуващите хора, което мощно ни изненада. Така се роди концепцията, че би трябвало да създадем образование за деца под формата на игра, с цел да схванат те на какъв език приказва представлението и да понижим изолацията сред обособените обществени групи. Доразвихме плана и добавихме уъркшопове след постановката с помощта на поддръжката от Vivacom Регионален грант “ , споделя Албена Тагарева, шеф на Фондация „ Арт Бюро “.

Събитията във Видин, Ловеч и Габрово към този момент се радват на необятен интерес освен от децата. Едно от представленията във Видин притегля стара аудитория, формирана главно от хора със специфични потребности, както и младежи от Регионалния център за работа с хора с интелектуални проблеми. Това демонстрира, че сходен тип форми на изкуство са извънредно подобаващи и подкрепящи развиването на хората със специфични потребности.

Vivacom Регионален грант поддържа планове на локалните общности в региона на образованието и опазването на околната среда. През годините телекомът е дарил над 500 000 лева за 108 плана на 98 организации от 81 обитаеми места. Кампанията се реализира взаимно с Български център за нестопанско право.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР