Близо 20 роми се явиха на поправителните изпити по време

...
Близо 20 роми се явиха на поправителните изпити по време
Коментари Харесай

Близо 20 ромчета на поправителен изпит в асеновградското ОУ Никола Вапцаров

Близо 20 роми се явиха на поправителните изпити по време на сесиите през тази седмица в ромското ОУ " Никола Вапцаров " в Асеновград. 10 от тях бяха изпитани по български език и литература, а осем - по математика. Общият брой на децата, които трябваше да участват на поправката, бе 64. Причината да останат на изпит са огромният брой отсъствия, само че все пак, прави усещане, че от ден на ден възпитаници от уязвими групи се връщат в клас ", изясни за Actualno.com шефът на образователното заведение - Атанаска Темелкова.
В ОУ " Никола Вапцаров " се образоват главно асеновградчани от ромски генезис. " Децата изостават най-вече по тези два предмета, защото още от 5-годишни приказват на майчиния си език, който не е българският " , добави Темелкова. Тя посочи, че се следи наклонност в Асеновградско ромчетата да се явяват непринудено на изправителен изпит, без потребността от разбиране. Единствено преди да настъпи датата, на учениците от уязвимите групи и техните фамилии е било напомнено за идната сесия.
ОУ " Никола Вапцаров " в Асеновград също е част от плана " Подкрепа за триумф " на Министерството на образованието и науката (МОН). Чрез нея се цели децата от уязвимите групи да бъдат подтиквани да посещават образователни занятия. Със задачата да върнат ромите в клас, както в това образователни заведение, по този начин и в други в страната, ще бъдат ангажирани обществени служащи или просветителни посредници. Техният ангажимент е да посещават всеки един възпитаник в дома му, с цел да припомнят за изпитите и за началото на образователната година.
" Те играят ролята на връзка сред фамилията и образователното заведение. Определено съществува нужда от поддръжката на такива длъжности, което демонстрира и фактът, че на поправителната сесия в ОУ " Никола Вапцаров " се явиха към 1/3 от останалите на изпит през лятото ", добави шефът на школото. Всяко образователно заведение, в което се образоват деца от уязвими групи, ще имат право да избере и да назначи обществен служащ или учебен посредник по плана " Подкрепа за триумф ".
Образователният посредник има за задача да сътрудничи за поощряване на родителите да пращат децата си на учебно заведение. Той подкрепя учениците при попълване на документите за постъпване в образователно заведение. Медиаторът спомага и за взаимното опознаване на възпитаниците на съответното образователно заведение, които са от разнообразни етнически групи и вероизповедания. Негов ангажимент е и да взе участие интензивно във зародили разногласия, както и да реализира превантивна активност във връзка с конфликтни обстановки.
Работата на общественият служащ пък е да изследва и събира данни за всяко едно дете от съответното учебно заведение - семейство, родственици, близки, съседи, персонален доктор и други. Той би трябвало по подобаващ метод да обясни правата и отговорностите на ученика и родителите му. Друга цел на обществения служащ е да подкрепя професионалната ориентировка на деца в риск, както и да разпознава и проучва случаите на възпитаници, нуждаещи се от специфична протекция.
Първоначалната информация от ромското ОУ " Никола Вапцаров " в Асеновград е, че ограниченията дават позитивен резултат. Точната статистика какъв брой възпитаници в риск от отпадане са се върнали в учебно заведение, по отношение на предходната година, ще стане ясна след началото на новата образователна година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР