Близо 20 хиляди деца са били отвлечени и незаконно отведени

...
Близо 20 хиляди деца са били отвлечени и незаконно отведени
Коментари Харесай

Русия е отвлякла близо 20 хиляди украински деца от началото на войната, твърди Украйна

Близо 20 хиляди деца са били отвлечени и нелегално отведени в Русия от началото на съветската война в Украйна . Това заяви в понеделник ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак , представен от Българска телеграфна агенция. Ермак се базира на данни на Организация на обединените нации.

Новината идва, откакто през март 2023 година Международният углавен съд (МНС) на президента на Русия Владимир Путин и детския омбудсман в страната Мария Лвова-Белова по обвиняване за. Това се прави оценка като военно закононарушение.

" Русия е направила ужасни закононарушения в хода на войната си против Украйна, само че депортирането и насилственото похищение на деца, които са най-уязвимата част от популацията, е едно от най-жестоките закононарушения против човечеството след Втората международна война ", сподели Ермак.

Той заяви, че отвличането на деца е част от държавната политика за заличаване на украинската еднаквост. Според него близо 4 хиляди от децата са сираци или са без родители.

Засега Русия отхвърля да даде информация за отвлечените деца. Някои от тях към този момент са, само че това са единични случаи.

Москва признава, че е трансферирала хиляди деца от Украйна, само че споделя, че това е направено за отбрана на сираци и деца, които са били изоставени във военната зона. През април повече от 50 страни членки на Организация на обединените нации на деца като съответстващо на интернационалното право.

За част от децата има данни, че са изпращани в съветски институции за " превъзпитание ", а за други, че са били дадени за осиновяване. Ако бъде потвърдено, това съставлява военно закононарушение. Украйна дефинира тази процедура като геноцид.

След издадената заповед за арест на Путин в края на 2023 година седем съдии от Международния углавен съд. Страната не признава юрисдикцията на МНС и не взе участие в работата му. Москва не е и страна по Римския статут , който дефинира дейностите на съда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР