Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към

...
Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към
Коментари Харесай

В Сребърния фонд има събрани близо 2.8 млрд. лв.

Близо 2,8 милиарда лева общо има в Сребърния фонд към края на септември 2017 година, излиза наяве от отчетните данни на Министерството на финансите, оповестени на уеб страницата на ведомството.

От тази сума над 2,7 милиарда лева са завършени в годишни депозити в Българска национална банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда.

За съпоставяне -  малко над 2,6 милиарда лева е наличността във Сребърния фонд в края на 2016 година

Както през последните няколко години, по този начин и към края на септември 2017 година парите за пенсии са с нулева рентабилност. Кконсервативна капиталова политика, с която се ръководи фондът обаче, обезпечава постигането на позитивна действителна рентабилност, т.е. на рентабилност, надхвърляща темпа на инфлация за избран интервал.

От основаването си до сегашния миг акумулираният запас на фонда се намира в обособена сметка в Българската национална банка. По този метод фондът съставлява част от интернационалните валутни запаси на страната и се ръководи според Закона за Българска народна банка, което подсигурява, че правилата на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени когато и да е.

Казано другояче, Централната банка ръководи парите при минимално вероятен капиталов риск, което при равни други условия подхожда на релативно по-ниско равнище на рентабилност спрямо частните институционални вложител.

Преди няколко месеца от Българската стопанска камара (БСК) предложиха спомагателни източници за приходите на Сребърния фонд.

Според работодателската организация в този фонд, който е поръчител на пенсионната система, може да влизат доходи от остатъци от такси, събирани от държавни институции, които надвишават разноските за съответните услуги. dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР