Близо 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID -19 ще бъдат

...
Близо 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID -19 ще бъдат
Коментари Харесай

Близо 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID -19 ще бъдат бракувани

Близо 2,8 милиона дози ваксини против Коронавирус -19 ще бъдат бракувани тази година. От здравното министерство изясняват, че количествата, които имаме, неведнъж надвишават търсенето в страната. Затова отрасловият министър Асен Меджидиев упорства договорът за доставка да бъде преустановен. Въпросът към този момент е подложен пред Европейската комисия.
Прочетете още
В същото време експерти са безапелационни, че имунизациите остават най-сигурният метод за предотвратяване от Коронавирус.

Прекомерно доста ваксини, невисок имунизационен обсег, липса на искащи и на опция за дарения или препродажба. Това е обяснението на здравното министерство за какво няма потребност да купуваме повече. От ведомството регистрират, че досега са бракувани повече от 2 милиона дози. И има още доста, които ще се окажат купени на вятъра. А какъв брой тъкмо са парите напразно, не прецизират. Но сметките демонстрират, че са задоволителни, с цел да бъде издигната детска болница.

 

В кабинета на доктор Христов искащи да се имунизират против Коронавирус -19 няма.

„ В момента ползата е нулев, безусловно. За последно съм слагал ковидна ваксина на 6 януари. От тогава насам имаме едно само питане ”, съобщи доктор Николай Христов.

Обяснението, съгласно него - ниската заболеваемост и относително лекото протичане.

„ Хората някак си комфортно не помниха за това, което преживяхме. Дори като сложим диагноза Коронавирус с тест, пациентите са изненадани- но то нали към този момент го няма ”, споделя доктор Христов.

Към бракуваните над 2 млн. дози ваксини тази година, се чака при започване на идната да бъдат добавени още 650 000, чийто период на валидност изтича тогава.

„ Просто не съм зареждал, няма смисъл, те си имат период на валидност. После би трябвало да бракувам ”, изяснява доктор Христов.

Отчитайки все по-слабия интерес към слагането на ваксини против варианта, който преди 3 години промени света, от здравното министерство са безапелационни, че повече пари напразно не трябва да се дават. А на фона на сметките за изхарчени на вятъра пари, вирусолозите не престават да регистрират изгодите от слагането на ваксини.

„ Ваксините са ефикасни. Още на 13 януари Центърът за надзор на болесттите изнесе данни за това, че обновените ваксини понижават 3 пъти риска от хоспитализация спрямо тези, които не са обновени и 19 пъти риска от гибел ”, съобщи вирусологът проф. Радостина Александрова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР