Близо 2,67 млрд. евро или 20,69% от бюджета за програмния

...
Близо 2,67 млрд. евро или 20,69% от бюджета за програмния
Коментари Харесай

Заместник-министър Мартин Дановски: 2,67 млрд. евро от програмния период 2021 – 2027 г. са договорени

„ Близо 2,67 милиарда евро или 20,69% от бюджета за програмния интервал 2021 - 2027 година към този момент са контрактувани, а от тях 581,4 млн. евро са разплатени към бенефициентите ". Това заяви заместник-министърът на финансите Мартин Дановски през днешния ден при откриването на третото съвещание на Комитета за наблюдаване на Споразумението за партньорство. Участие във форума взеха представители на Европейската комисия, ръководещите органи на стратегиите, Националното съдружие на общините в Република България, обществени сътрудници, неправителствени организации, институции и други

Събитието е първото след приключване на периода за допустимост на разноските за предходния програмен интервал 2014 - 2020 година и на него беше установено сполучливото асимилиране на съвсем целия европейския запас „ Към сегашния миг можем да отчетем, че догорените средства в границите на Кохезионната политика възлизат на 9,73 милиарда евро, а действително осъществените заплащания към бенефициентите са в размер на 8,79 милиарда евро. Това съставлява 96,15% от бюджета на стратегиите. Финалното отчитане по част от плановете към момента тече и по тази причина имаме убеденост, че до края на процеса по привършване на стратегиите усвояването ще се приближи оптимално до 100% от европейското финансиране ", заключи заместник-министър Дановски.

Той добави, че са положени първите стъпки за осъществяване и на Интегрирани териториални вложения (ИТИ), които дават опция за финансиране по повече от една стратегия. По думите му подборът на концепциите за ИТИ към този момент е във финалната си фаза, следва подборът на планови оферти в осъществяване на утвърдените концепции, като до края на годината се чака подписване на първите контракти с бенефициенти.

По време на съвещанието беше разисквана и утвърдена Концепция за вложенията от фондовете на Кохезионната политика на Европейски Съюз за програмния интервал 2021 - 2027 година в Северна България. Заместник финансовият министър посочи, че в Споразумението за партньорство е стихотворец ангажимент най-малко 50% от средствата за по-слабо развитите райони на България да бъдат ориентирани към Северна България. Той прикани за интензивно съдействие по тематиката с районните и локални управляващи и всички заинтригувани страни от Северна България, с цел да бъдат обърнати отрицателните социално-икономически трендове в северните райони. „ Конкретният % на целенасочена поддръжка не трябва да се трансформира в самоцел. Основополагащият спор в действителност е към какво ще насочим тези средства, тъй че това да способства за догонващото развиване на Северна България и за понижаване на междурегионалните разлики в страната. Затова ние гледаме на концепцията като на насочна точка и разчитаме извънредно доста на концепциите и предложенията на районните и локални управляващи и всички заинтригувани страни от Северна България. Ключовото изпитание е да откроим дружно сферите, вложенията и плановете, които имат капацитет да се трансфорат в мотори на растежа в тези райони ", разяснява още заместник-финансовият министър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР