Близо 2 500 души само за дни се регистрираха под

...
Близо 2 500 души само за дни се регистрираха под
Коментари Харесай

Родители: Не натрапвайте Хелоуин на децата в училище

Близо 2 500 души единствено за дни се записаха под електронна подписка против празнуването на Хелоуин в учебни заведения и детски градини.
Петицията "Защити децата от натрапването на Хелоуин в учебно заведение ", инициирана от бургаски родители, беше изпратена до министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев, ръководителя на Комисията по обучение и просвета в Народно събрание - Милена Дамянова, ръководителя на Комисията по въпросите на младежта и спорта в Народно събрание - Славчо Атанасов и до ръководителя на Комисията по взаимоотношение с неправителствените организации и тъжби на жители.

В писмото родителите упорстват да бъдат преразгледани и изменени тези текстове от Закона за предучилищно и учебно обучение, които "отварят врата " за Хелоуин в българското учебно заведение.

Недоволството на родителите е предизвикано от дейното присъединяване на учебното заведение в организирането на разнообразни хелоуински събития в образователно и в извънучебно време, постоянно в намерено съдействие с търговците. Легалното нахлуване на Хелоуин в учебно заведение лишава правото на родителя да отбрани детето си от вероятни страхови прекарвания, защото мероприятията се вършат в негово неявяване, без писменото му единодушие и без никакъв правилник за типа на костюмите.

Искането е основано и на мненията на български и интернационалните специалисти в региона на детската логика на психиката и педагогика, съгласно които злокобната символика и атрибутите на гибелта, присъщи за Хелоуин, могат да окажат отрицателно въздействие върху прочувственото здраве и нравственото развиване на подрастващите.

Родителите се базират на Закона за предучилищно и учебно обучение, съгласно който учебното заведение би трябвало "да обезпечава интелектуално, прочувствено, обществено, духовно-нравствено развиване на всяко дете; да съхранява и утвърждава българската национална еднаквост ". 

"Убедени сме, че празнуването на Хелоуин в детски градини и учебни заведения НЕ обезпечава интелектуално, прочувствено, обществено, духовно-нравствено развиване на всяко дете, и НЕ утвърждава българската национална еднаквост. Хелоуин е освен НЕобразователна, НЕвъзпитателна и НЕестетична, само че даже и ЗЛОвредна форма на развлечение на подрастващите! Затова мястото му не е там! Още по-малко в навечерието на фактически народен празник като Деня на националните будители ", се споделя в писмото.

Сред настояванията на родителите са: да не се включва тематиката Хелоуин в образователните часове и занимания; да се приключи практиката търговци да популяризират в учебните заведения своите хелоуински артикули и събития, и представителите на учебните заведения да не сътрудничат на търговците при организация на хелоуински мероприятия отвън образователно време и отвън учебно заведение.

Инициативата е подкрепена и от над 5000 души на фейсбук страницата "Против натрапването на Хелоуин в учебно заведение " и 1 500 членове на "Група срещу натрапване на Хелоуин в учебно заведение ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР