Близо 2,5 млрд. лв. в бюджета за 2024 г. са

...
Близо 2,5 млрд. лв. в бюджета за 2024 г. са
Коментари Харесай

2,5 млрд. лв. през 2024 г. отделя МРРБ за магистрали, ВиК проекти и саниране

Близо 2,5 милиарда лева в бюджета за 2024 година са планувани за автомагистрали, пътища, ВиК планове, саниране и планиране. 

Това разгласи в сряда районният министър Андрей Цеков, който показа параметрите на бюджета пред Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ). 

Над 1,7 милиарда лева са заложени за финансовата стратегия  в проектобюджета за 2024 година Включени са 253 обекта ново строителство и съществени поправки на пътна инфраструктура, довеждане докрай на ВиК обекти, енергийна успеваемост на жилищни здания, подсилване на свлачища и брегоукрепване и други

Средствата са планувани в централния бюджет, а програмата е формирана на планов принцип, като водещ аршин за финансиране на обектите е съществуването на планова подготвеност за действително осъществяване, т.е. по тях към този момент се работи, следва да се подписа контракт или има оповестена социална поръчка, която ще се извършва през 2024 година
 Андрей Цеков: 5000 км български пътища са за главен ремонт
Андрей Цеков: 5000 км български пътища са за главен ремонт

В последните 30 години поддръжката е с ниско качество

Сред предпочитаните обекти в бюджета за следващата година е новото строителство на автомагистрали и скоростни пътища . За тях са планувани над 1,170 милиарда лева, които ще се влагат в седем основни плана. Над 400 млн. лева е ресурсът за строителство на сектори от пътя Видин-Ботевград. Очаква се следващата година да приключи строителството на правите от Ботевград до Мездра, сред Видин и Макреш и п.в. " Бела ". Прогнозата е цялостното довеждане докрай на правите в градеж да е до края на 2025 година

Финансирането за Автомагистрала " Хемус " е увеличено до над 233 млн. лева

" Разковничето за възкръсване на плана е решение на Народно събрание, с което да се разреши индексация на договорите за строителство. Водил съм диалози с парламентарните групи и се надявам пари за тази цел да се плануват в националния бюджет ", разяснява той.

Средствата не са  задоволителни да се строи цялата автомагистрала, само че ще стигнат да се работи по секторите с планова подготвеност и позволения за градеж.

За сектор 7 към момента няма планова подготвеност, а за лотовете 4, 5 и 6 има план за препроектиране на габаритите след изработен одит за пътна сигурност. Реално ще се работи по сектори 1, 2, 3 и 9.
 Министерство на регионалното развитие желае от депутатите да отпушат строителството на Автомагистрала
Министерство на регионалното развитие желае от депутатите да отпушат строителството на Автомагистрала " Хемус "

Андрей Цеков желае да види спомагателни 500 милиона лв. по бюджета на подопечното си ведомство

В бюджета има буфери и опция за обезпечаване на още средства за " Хемус ", да вземем за пример - посредством прекачване на задатъци от неактивни сектори към такива в градеж .

По Автомагистрала " Струма " са планувани средства за задатък за осъществяване на лот 3.2, само че единствено в случай че се реализират плануваните условия по договорите и след утвърждение от Европейска комисия. За Автомагистрала " Русе - Велико Търново " има подписани контракти, проектира се, в неделя следва старт на първите 7,9 километра, има фронт да се работи.

Очаква се през април да е подготвен целият план и след издаване на позволение за градеж да се работи по трасето сред Русе и Бяла. До края на 2024 година ще е изцяло подготвена и Автомагистрала " Европа ". Другите два основни обекта в финансовата стратегия са строителството на югоизточния обходен път на Пловдив, за който са планувани 9 млн. лева и на нов мост над река Марица на пътя Плодовитово - Асеновград за над 7,8 млн. лева
 Цеков се зае с разширение на 20 първокласни пътни сектора до габарит на скоростни пътища
Цеков се зае с разширение на 20 първокласни пътни сектора до габарит на скоростни пътища

Проектът е залегнал в бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " за идната година

Цеков осведоми пще депутатите, че в бюджета на Министерство на регионалното развитие за следващата година са заложени средства и за довеждане докрай на 48 блока , за които не остана финансиране по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилища. Блоковете са 52, само че по 4 от тях има градивни проблеми и не са възможни за присъединяване в програмата . Предвижда се към общините, в които се намират постройките, да се отпусне задатък от 30% от нужните средства в размер на 28 млн. лева за започване на строително-монтажни работи.

Приходната част на проектобюджета на Министерство на регионалното развитие за следващата година е в размер на 959 489 000 лева От продажбата на винетки за леки коли се чакат 289 млн. лева, а от тол такси - 512 млн. лева Над 113 млн. лева са заложените доходи от други такси, а 25 млн. лева - от даване на кадастрални услуги. Разходна част на бюджета е над 1,1 милиарда лева Над 1 милиарда лева от тях са за Агенция " Пътна инфраструктура " - главно за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища, зимно поддържане, замяна на пътни знаци, защитни системи, хоризонтална маркировка. Над 2,1 млн. лева е ресурсът за геозащитни действия, а 3 млн. лева - за разработване на общи устройствени проекти на общините. Над 3 млн. лева са планувани за кадастрални и геодезически действия , а за градивно проучване и унищожаване на противозаконни градежи - 2,5 млн. лева
 Министерство на регионалното развитие: Предложените промени в Закон за устройство на територията не касаят доизграждането на Автомагистрала
Министерство на регионалното развитие: Предложените промени в Закон за устройство на територията не касаят доизграждането на Автомагистрала " Хемус "

Промените касаят ремонтирани тунели и виадукти по към този момент построените сектори на магистралата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР