Близо 2 400 афганистански цивилни са били убити или ранени

...
Близо 2 400 афганистански цивилни са били убити или ранени
Коментари Харесай

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Близо 2 400 афганистански цивилни са били убити или ранени през май и юни, откакто боевете сред талибаните и афганистанските сили за сигурност ескалираха. Това е най-големият брой жертви за тези два месеца от започването на водене на такава статистика през 2009 година, разгласи Организация на обединените нации, съобщи " Ройтерс ".

Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на Афганистан показва в отчет, че е документирала 5 183 цивилни жертви сред януари и юни, от които 1 659 души са починали. Броят е повишен с 47 % по отношение на същия интервал на предходната година.

Числата подчертаха тежката обстановка за афганистанските цивилни, откакто интензивните боеве се ускориха през май и юни, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че американските войски ще се изтеглят до септември, поставяйки завършек на 20-годишното задгранично военно наличие в страната.

" Сериозно безпокойствие провокира внезапното повишаване на броя на цивилните хора, убити и ранени в интервала от 1 май, с съвсем толкоз жертви измежду цивилните през интервала май-юни, колкото са регистрирани през всичките предишни четири месеца ", прецизират от задачата на Организация на обединените нации.

През последните два месеца имаше тежки конфликти в страната, откакто талибаните предприха огромни офанзиви, превземайки селски региони, гранични пунктове и обсаждайки провинциални столици, подтиквайки афганистанските и американските сили да нанесат въздушни удари, с цел да опитат да отхвърлен ислямистите.

През последните седмици договарящи се срещнаха в столицата на Катар Доха, само че дипломати предизвестиха, че има дребен значителен прогрес от началото на мирните договаряния през септември.

" Моля талибаните и афганистанските ръководители да вземат под внимание мрачната и смразяваща траектория на спора и неговото опустошително влияние върху цивилните ", посочи Дебора Лайънс, специфичен представител на генералния секретар на Организация на обединените нации за Афганистан, и предизвести: " Безпрецедентен брой афганистански цивилни ще загинат и ще бъдат осакатени тази година, в случай че възходящото принуждение не бъде спряно. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР