Близо 19 хил. кораба са преминали през Суецкия канал през

...
Коментари Харесай

Ефектите от блокадата на Суецкия канал - скок на цените и недостиг на стоки

Близо 19 хиляди кораба са минали през Суецкия канал през предходната година. Това е 12% от размера на международната търговия и към 10% от петрола. От няколко дни обаче директния морски път сред Азия и Европа е блокиран от големият контейнеровоз Ever Given осъществили и към този момент не е ясно какъв брой време ще отнеме решаването на казуса. Песимистичните прогнози са за няколко седмици, което може да има невиждани отрицателни последствия за търговията и в последна сметка за цените на стоките и горивата.

Експертите са безапелационни, че даже малко затваряне на 193-километровия морски път заплашва със съществени разстройства веригите за доставки, свързващи Азия и Европа. Веднага след новината за блокадата при започване на седмицата цената на петрола се увеличи с 5% (макар по-късно да спадна поради терзанията за по-бавно възобновяване от пандемията), акциите на корабните оператори се покачиха, а цената на морските транспорти стартира да се повишава, тъй като дефицитът на контейнери набъбна (тя скочи близо 4 пъти поради пандемията през последните 12 месеца).

Продължително запушване в Суецкия канал може да докара до недостиг на артикули, а огромни спедиторски компании започнаха да търсят различни направления през нос Добра вяра.

Може да звучи изненадващо, само че контейнерните кораби са удвоили размера си през последното десетилетие, защото световната търговия се уголемява, което обаче прави работата по преместването им доста по-трудна, от когато и да било.
Удар върху търговията
Колко огромно е значение на заседналият в Суецкия канал транспортен съд излиза наяве от обстоятелството, че всеки ден той задържа търговия на артикули за към 9.6 милиарда $. Данните на Lloyd`s List правят оценка трафика през канала в западна посока на към 5.1 милиарда $ дневно, а в източна - към 4.5 милиарда Чакащите кораби в двата края на канала надвишиха 200. Средно дневно през канала минават над 50 кораба - съвсем 30% са за насипни товари, контейнерните кораби са 25%, а танкерите - 15% от преноса.

Наред с петрола и природния газ морският трафик е най-вече на потребителски артикули като облекло, мебели, индустриални съставни елементи и автомобилни елементи. Това значи, че огромни търговски вериги на дребно като Walmart, Ikea и Tesco може да изпитат усложнения с доставките, същото важи за автомобилната промишленост, която така и така страда от недостига на чипове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР