Замърсяването на въздуха може да е виновно за хиляди случаи на деменция всяка година, казват изследователите

...
Близо 188 000 случая на деменция в САЩ всяка година
Коментари Харесай

Близо 188 000 случая на деменция в САЩ всяка година може да са причинени от замърсяване на въздуха, изчисляват изследователите, с лошо качество на въздуха от горски пожари и селско стопанство показващи най-силните връзки с риска на дадено лице от болестта на Алцхаймер и други видове деменция по-късно в живота.

Публикувани в понеделник в списанието JAMA Network Open, новите оценки са последните, които подчертават обхвата от рискове за здравето, за които учените отдавна предупреждават, че се дължат на замърсяването на въздуха.

Въпреки че проучванията вече свързват общото лошо качество на въздуха с редица здравословни проблеми, включително риска от развитие на деменция, новото проучване предлага по-подробен поглед върху това как конкретните причини за замърсяването на въздуха изглеждат по- тясно свързана с деменция, отколкото други.

продължаващо десетилетия проучване, подкрепено от Националните здравни институти, проследяващо здравето на хиляди възрастни хора в цялата страна на всеки две години.

След това изследователите комбинираха тези данни с подробно качество на въздуха моделиране, оценявайки на какво може да са били изложени различните хора в конкретните райони, където са живели.

Те се съсредоточиха върху това, което учените наричат ​​замърсяване на въздуха PM 2,5, еталон за много малки частици - по-малко от 2,5 микрометра широки, част от диаметъра на човешки косъм - които могат да бъдат вдишани от въздуха. Тези видове частици могат да идват от различни източници, включително изгорели газове на превозни средства и дим от горски пожари, и са свързани с последици за здравето, вариращи от кашлица и задух до влошаване на астмата до повишен риск от смърт от сърдечни заболявания.

< p>„Екологичната общност работи много усилено през последните 10 до 15 години, за да може да предвиди експозициите“, каза Сара Адар, асоцииран председател по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета на Мичиган.

Те се основават на набор от данни, включително измервания от Агенцията за опазване на околната среда и подробности за близките фактори, които биха могли да повлияят на качеството на въздуха.

„Те моделират всички източници наведнъж. Електроцентрали, работещи с въглища, селско стопанство, горски пожари, трафик, всички тези различни източници на емисии и след това изключват източника в модела един по един. И след това те могат да видят разликата в това какви нива има с източниците на емисии и какви са там без тях“, каза Адар. може да доведе до объркващи резултати, като пол, раса и етническа принадлежност, образователен статус и богатство.

Те също успяха да коригират дали хората преди това са живели в градски или селски райони.

Въпреки че имаха информация къде са се движили хората по време на проучването, Адар призна, че не разполагат с достатъчно данни, за да моделират всяка експозиция или да проверят всяка разлика през целия им живот – например къде са родени хората – което може да е повлияло на техните резултати.

„Деменцията отнема много време, за да се развие. Това не е нещо, което може да бъде „о, имахте лоша експозиция миналата седмица и сега имате деменция“. По-вероятно е да се натрупа през целия живот", каза Адар.

Освен преките емисии от горски пожари и селско стопанство, Адар отбеляза, че техният анализ е успял да вземе предвид други видове замърсяване на въздуха, които също могат да бъдат проследени до тези източници.

В допълнение към дима, отделян от горските пожари, други токсични молекули могат да бъдат пренесени с дима, докато горят в общностите. Земеделието може също да влоши замърсяването на въздуха в резултат на амоняка, който се отделя от източници като оборски тор и торове.

„Фермите ще отделят много амоняк, а след това във въздуха със слънчевата светлина и други замърсители там те ще реагират, за да създадат частици и тези частици са това, което виждаме, вероятно са токсини за мозъка“, каза Адар.

Адар и Боя Джанг, също изследовател в училището, казват, че се надяват техните нови открития биха могли да стимулират по-целенасочени интервенции за справяне с този риск от деменция.

„За разлика от много други често срещани рискови фактори за деменция (напр. хипертония, инсулт и диабет), излагането на замърсяване на въздуха може да бъде променено на ниво население, което го прави основна цел за широкомащабни усилия за превенция ”, пишат авторите на изследването.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР