Близо 17,8 на сто от възрастните в страните с високи

...
Близо 17,8 на сто от възрастните в страните с високи
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: Всеки шести човек е засегнат от безплодие

Близо 17,8 на 100 от възрастните в страните с високи приходи са наранени от неплодородие, до момента в който в страните с ниски и междинни приходи от този проблем страдат 16,5 на 100 от жителите.

 

Според генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус делът на засегнатите от казуса демонстрира потребността от разширение на достъпа до грижи за репродуктивното здраве и гаранции, че казусът няма повече да остава настрана от здравните проучвания и политики.

 

Световната здравна организация определя безплодието като заболяване на репродуктивната система при мъже и дами, определящо се от неуспеха за реализиране на бременност след 12 месеца или повече постоянни полови контакти без предотвратяване.

 

" Това може да докара до забележителен дистрес, стигма и финансови усложнения, засягащи психическото и психосоциално благоденствие ", показват от СЗО.

 

Профилактиката, диагностиката и лекуването на безплодието остават недофинансирани и недостъпни поради високите цени, обществената стигма и ограничавания достъп, се показва в отчета.

 

СЗО прави заключенията въз основа на асортимент и разбор на 133 проучвания всред общо към 12 000 изследвания по света в интервала 1990-2021 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР