Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските

...
Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските
Коментари Харесай

Над 16 млрд. лв. ще се влеят в българската икономика през следващите шест години

Близо 16 милиарда лв. може да получи България от европейските стратегии за новия програмен интервал, разгласи вицепремиерът по асимилиране на европейските средства Атанас Пеканов. Седем стратегии към този момент са утвърдени. Пeканов и министри показаха свършеното досега.

Атанас Пеканов дефинира протичащото се в Народното събрание като притеснително. А другояче страната ни продължава да работи и да се движи в унисон с европейските си процеси и отговорности, изясни Пеканов.

" В рамките на последните два месеца бяха утвърдени европейските средства по седем от оперативните стратегии – 14 милиарда лева, които ще се влеят в българската стопанска система в идващите шест години по новия програмен интервал. Отделно националното съфинансиране е над 2 милиарда лева, като общо средствата стават над 16 милиарда лева ", заяви Пеканов.

По думите му оперативните стратегии имат ясна цел – да оказват помощ за доближаването на районите в Европейски Съюз.

" Въпреки евроскептичните гласове, които в последно време се надигат, ето това е действителен запас, който ще подкрепи положението на страната ", разяснява Пеканов. " Този запас е извънредно значим за българската стопанска система, за дребните и междинните предприятия, основната инфраструктура, и ще адресира значими проблеми пред страната ни ", добави вицепремиерът.

Той сподели, че извънредно доста средства са обезпечени за развиване на човешкия капитал, за отбрана на най-уязвимите групи от популацията. " Трябва да осигурим сериозен надзор върху възлагането и осъществяването, с цел да сме сигурни, че ще реализираме оптималния резултат, било посредством смяна на средата, на стопанската система, изискванията на живот за работещите, за бизнесмените, за жителите ", добави Пеканов.

Атанас Пеканов посочи, че е свършена извънредно доста работа от няколко поредни екипа от няколко държавни управления. Той сподели, че става въпрос за извънредно доста диалози с Европейска комисия, с цел да бъдат приключени тези стратегии и да дават отговор на всички регламенти на Европейски Съюз, и в това време да дават отговор на разпознатите от нас потребности на нашата стопанска система и общество. Вицепремиерът благодари на всички свои сътрудници в администрацията, които са положили извънредно доста старания, с цел да се стигне дотук.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР