Близо 150 тона питейна вода ще бъдат осигурени от Държавния

...
Близо 150 тона питейна вода ще бъдат осигурени от Държавния
Коментари Харесай

Вода от държавния резерв и за 8 села край Свищов

Близо 150 тона питейна вода ще бъдат обезпечени от Държавния запас за 8 села в Свищовско, в които няма вода от дни. В тях е оповестено бедствено състояние, а рецесията визира към 8500 души.

Водата ще бъде изпратена до няколко дни, уточни регионалният шеф на Велико Търново Георги Гугучков, представен от БНР. В петък той се среща с министъра на районното развиване арх. Иван Шишков, с цел да се търси незабавно целево финансиране за поправки на най-рисковите сектори на водопроводите към засегнатите села, по които загубите са над 80%.

По-рано денем районният министър изясни, че ВиК " Йовковци ", което дава отговор за мрежата във Великотърновска област, не е част от държавния ВиК Холдинг и няма по какъв начин да чака помощ от него, макар че държавното сдружение имало запас за вложения.

" Ситуацията в осемте свищовски села остава сериозна ", изясни кметът на Свищов Генчо Генчев пред БНР. Той сподели, че в тази ситуация казусът не е неналичието на вода, а остарялата мрежа, по която има течове.

" Община Свищов разполага с вода във водоизточниците, само че казусът е, че ние не можем да я доставим в обитаемоте места поради мощно амортизиралата мрежа. През 60-те години е издигната ВиК мрежата. Община Свищов през годините е вложила близо 7-8 милиона лв. във ВиК мрежата и оборудванията и не е серпантина със лични средства да взема решение проблемите, само че не е по силите на нашата община да подмени на всички места довеждащата инфраструктура или да построи нова със лични средства”, изясни Генчев и изиска помощ от страната.

Едва стотина мл вода на секунда е дебитът на локалните водоизточници, които зареждат свищовските села Совата, Горна Студена и Българско сливово, демонстрират данните на Басейнова дирекция " Дунавски район ", представени от БНР. До селата не може да стигне вода и по водопреносната мрежа поради огромните загуби по тръбите. За трите села е оповестено цялостно и безсрочно бедствено състояние.

Критичното положение на водоизточниците е повода за оповестеното отчасти бедствено състояние за другите пет села - Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава.

От години проблеми с водата имат и села край Павликени като Карйсен (отново в област Велико Търново). Там през лятото хората нямат вода. Периодично провеждат митинги и подписки, само че казусът не се взема решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР