Близо 150 души напускат обувната фабрика А.М. Shoes в Дупница,

...
Близо 150 души напускат обувната фабрика А.М. Shoes в Дупница,
Коментари Харесай

Роби в родината си: Без заплати и дива експлоатация за 150 работници от италианска фабрика в Дупница!

Близо 150 души напущат обувната фабрика „ А.М. Shoes ” в Дупница, оставени без заплати неколкократно от работодателите си италианци. Това написа вестник " Вяра ".


Работничките си потеглиха с заявления до Национален осигурителен институт за разпределяне на обезпечени вземания

„ Роби в родината си”, по този начин нарекоха себе си някои от излъганите шивачки, недоумяващи по какъв начин в 21. век в европейска страна се разрешава употреба.



Валентин Златински



Залата не можа да побере хората

„ Собствениците от Италия са свързани между тях, те употребяват пролуки в българските закони, закриват една компания, разкриват друга с ново име и не заплащат заплатите на работничките – едни и същи от години, на едни и същи работни места”, споделиха работничките на приемна в КНСБ – Дупница.



Шивачките в „ Абонданца” споделиха, че не са удовлетворени, тъй като никой до момента не им е споделил, че няма да могат да получат парите си

„ Ние не сме служащи, ние сме плебеи. Може да ни казвате плебеи – плебеи на страната България”, безапелационна бе Биляна Димитрова, кроячка във фабриката.



Работничката направи извода пред омбудсмана Мая Манолова, представителите на Национален осигурителен институт, синдикатите и Инспекцията по труда, които бяха в Дупница, с цел да получат съвещания на изнесената приемна.



Мая Манолова

„ Плащаха ни едвам съществуваме, да си плащаме сметките и да имаме пари за път, за превоз до компанията, и за парче самун – за друго не”, добави друга от шивачките.

„ Прехвърляха ни от компания във компания. Бяхме в „ Абонданца”, за която до 26 октомври 2016 година отговаряше Джовани Габриеле, по-късно минахме към „ Виктория”, а най-после компанията беше наречена “А.М. shoes”, като притежателят още веднъж е Джовани Габриеле. Джовани за повторно ни оставя без заплати.



Първите неизплатени заплати са за август и септември 2016-а, а идващите – за декември 2017 и януари 2018 година Другият проблем ни е, че не можем да напуснем, тъй като притежателя го няма, с цел да подпише трудовите книжки и останалите документи. Не виждаме излаз, 2 година ни мотаят. Никого не го е грижа за българския народ. Това е подигравка с нас, да не може да намерят един италианец, никой в страната да не търси отговорност от него. Нямам думи”, показа друга от работничките.



„ Не сме удовлетворени. Получихме отговори, които не чакахме. Казаха ни, че компания „ Абонданца” е съществувала 6 месеца, а с цел да си получим парите, трябвало да съществува 1 година Досега какъв брой срещи имахме и с омбудсмана, и с инспекцията, всички ни убеждаваха, че рано или късно ще си вземем тези пари, значимото е да влезе в действие законът. Само че всеки пропуща да ни каже, че първата точка от закона споделя, че няма да вземем пари, тъй като компанията не е съществувала 1 година и поради това нямаме право на парите. Имам да получавам към 1500 лева Тези пари 1 година безусловно ги измизерувахме, изгладувахме, сега, в който почти стъпихме на крайници, още веднъж останахме без заплати. Имахме някаква вяра, че ще тръгне нанякъде. „ Тръгва”, обещания, обещания… И най-после какво става – те ни дават обещание едно, законът бил напълно различен”, описа Соня Божилова – машинен оператор във компанията.

Трябва да излезем и да блокираме автомагистралата или да отидем в София пред Народното събрание. Това се чуваше пред централата на КНСБ в Дупница, където към обяд пристигнаха близо 150 шивачки в италианските компании, оставени от работодателите си без заплати. Измамените работнички желаеха да схванат по какъв метод могат да получат компенсациите си и обезпечени ли са осигурителните им права. Питаха по кое време ще си получат заплатите, ще потърси ли някой отговорност от работодателите, които са ги експлоатирали. Залата на КНСБ не можа да побере служащите, част от които останаха в коридорите и отвън постройката, до момента в който представителите на държавните институции отговаряха на въпросите на съумелите да се доберат до помещението.

„ А.М. Shoes” не е оповестена в неплатежоспособност. Фирмата има активност повече от една година, тъй че хората ще получат заплатите си от Фонда за обезпечени вземания. Деловодството на компанията към момента го има, там служащите би трябвало да подадат заявки за овакантяване заради неизплащане на заплати по член 327, след което могат да излязат на Бюрото по труда, според от трудовия стаж ще получават и обезщетение “, изясни шефът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински. Той посочи, че от инспекцията са постигнали съглашение за освобождение на служащите с представителя на работодателя – шефа на компанията Людмила Владимирова.

Изнервените служащи бяха неприятно сюрпризирани от новината, че поражда проблем с заплащанията от „ Абонданца”. Те получиха увещание от омбудсмана Манолова, че ще продължи борбата, стартирана преди 1 година Тя също увери работилите в „ А.М. Shoes”, че ще получат компенсациите си от Фонда за гарантиране на вземания. Предстои да се подаде искане за започване на процедура по оповестяване на компанията в неплатежоспособност, което след 1 април ще направи Главна ревизия по труда. Стана ясно още, че от Национален осигурителен институт са дали увещание, че болничните за януари месец ще бъдат изплатени и че служащите незабавно могат да стартират прекратяването на трудовите си правни отношения. Всички работнички си потеглиха с заявления до Национален осигурителен институт за разпределяне на обезпечени вземания. След приемната, трансформирала се в спонтанен протест, съвсем всички се насочиха към компанията, с цел да подадат заявки за овакантяване, след което да се записват на борсата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР