Близо 15% от приетите в болница за миналата година са

...
Близо 15% от приетите в болница за миналата година са
Коментари Харесай

18 лв./мин. само за кислорода на ковид болен в болница

Близо 15% от признатите в болница за предходната година са били пациенти с Коронавирус. От общо 1 053 220, лежали в лечебно заведение, 152 826 са били инфектирани, оповестяват от здравната каса за

Тя е изплатила към 165 млн. лева за Коронавирус пътеки на лечебните заведения за предходната година без последното тримесечие, съгласно доклади на НЗОК.

Доколко парите са задоволителни? Само пътеката за леки случаи покрива цената на лекуването, по-тежко болните пациенти медиците избавят на загуба, сочи анкета измежду болничните шефове.

“Цената на клиничната пътека при COVID-19 e 1400 лв. ”, изяснява проф. Йовчо Йовчев, шеф на университетската болница “Проф. доктор Стоян Киркович ” в Стара Загора. Но когато болестта протича тежко, лекуването надвишава тази сума.

„ Цената на 1 литър О2 с Данък добавена стойност в този момент е 1 лев, а при нужда на болния се дават по 18 литра О2 на минута ”, дава единствено един образец проф. Йовчев.

За миналата година там са лекувани към 24 хиляди души, като 4 хиляди от тях - от Коронавирус. Болницата приема пациенти и от други области отвън Старозагорска.

Повече от половината, лежали в болница та в Девин, са били с ковид , изяснява шефът ѝ Радка Горанова.

В заведението, което приема заболели от прилежащите общини Доспат и Борино, не стига личен състав и това е довело до напън през двете талази на пандемията.

В същото време клиничните пътеки не всеки път са били задоволителни, с цел да покрият действителните разноски. При някои пациенти лекуването 3-кратно надхвърляло отпуснатите средства.

“В съпоставяне с години, през които не е имало зараза, болница та стои финансово по-добре. Заради изтощения личен състав и тежката работа с заболели от Коронавирус обаче надали има доктор, който желае тази зараза да продължи ”, счита доктор Грозданова.

Болницата в Свищов пък е съумяла в пандемията да стопи с 2/3 трупаните с години отговорности. За това помогнали клиничните пътеки за лекуване на инфекцията. От 670 000 лева в края на 2020 година в този момент задълженията са към 230 000 лева Няколко пъти през 2021 година е била субсидирана МБАЛ “Димитър Павлович ”, прецизира шефът Илиян Венков.

“Първата стъпка беше, когато преди 1 година рискувахме да станем болница , която лекува Коронавирус пациенти. Трансформирахме 51% от леглата, които общо са 87. Още не знаехме с какво се сблъскваме, само че го взехме решение. Това беше ключ към триумф, тъй като получихме сериозна дотация от Министерство на здравеопазването ”, споделя той. След това болница та е получила още няколко дотации, а неотдавна - пари за О2 от перото, планувано за общинските лечебни заведения.

“С работа и с помощ успяхме да понижим отговорностите и се надявам в този момент доста по-лесно да удържим тази наклонност ”, обобщава Венков.

Според управлението на УМБАЛ - Бургас, лекуването на Коронавирус болните е финансово неизгодно за здравното заведение.

Излиза 2300-2400 лева на човек, а пътеката по здравна каса е 1400 лева, обясниха от болница та. Лекуваните от вируса са били в пъти по-малко от останалите признати за лекуване. От управлението изясняват, че в случай че в пика на вълните дневно са приемали по 20 души с ковид , то пациентите с други болести са били 4-5 пъти повече. 95% от лекуваните са били признатите по неотложност, единствено 5% са влезнали планово в болница та, регистрират от най-голямото здравно заведение в Югоизточна България.

Не по този начин стои обстановката в Пловдив. В общинската “Св. Пантелеймон ” по-голяма част от пациентите били с ковид , изяснява шефът ѝ проф. Петър Петров.

Миналата година медиците са срещали повече компликации в лекуването им поради страха от вируса, неналичието на задоволително информация и дефицита на инсталация. Сега болница та е доста по-добре готова и личният състав е спокоен, декларира началникът ѝ.

Не във всички случаи излиза финансово преференциално лекуването на инфектираните. Парите за пътеката за 5 дни, която е за по-леки случаи, били задоволително. При по-тежките случаи, които остават по-дълго време, болница та влизала в разноски. “При тежките случаи не ни е преференциално, само че пациентите остават при нас, до момента в който оздравеят ”, прибавя проф. Петров.

С разрастването на петата вълна от омикрон заболелите от Коронавирус в пловдивската болница “Св. Иван Рилски ” са повече спрямо предходната година, регистрира шефът доктор Николай Салутски. В ръководеното от него здравно заведение се одобряват освен леки, а и междинни и тежки случаи.

“За лекуването на междинните и тежките случаи отиват доста средства, изключително когато се наложи да им подаваме О2. Не ни е финансово преференциално, само че вършим всичко допустимо да излекуваме хората ”, разяснява и доктор Салутски.

“Не съм оптимист, че вълната от ковид ще премине скоро. Вирусът ще прегази цялото население ”, предвижда доктор Салутски.

В една от най-големите столични лечебни заведения - УМБАЛ “Св. Анна ”, 1/3 от леглата постоянно са цялостни с Коронавирус пациенти, Общият им брой е 540, а 160 или 200 в другите епидемиологични талази са отделени за инфектираните. С навлизането на омикрон единствено 31 все още са свободните за не толкоз тежки случаи и 5 - незаетите интензивни кревати.

Рекордните съвсем 10 хиляди инфектирани регистрира Единният информативен портал през вчерашния ден. Положителни бяха 22% от направените проби.

Расте заболеваемостта измежду децата. Бебета на 27 и на 40 дни са признати в болница във Велико Търново и Свищов. Още три деца на възраст от 11 месеца до 5 година са в педиатрията на великотърновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ”. Състоянието на четирите деца е устойчиво.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР