Близо 15 килограма текстилни продукти е закупил през 2020 г.

...
Близо 15 килограма текстилни продукти е закупил през 2020 г.
Коментари Харесай

Изхвърляме над 100 000 тона стар текстил всяка година

Близо 15 кг текстилни артикули е закупил през 2020 година средностатистическият европеец и е изхвърлил към 11 кг. За една година в България се изхвърлят над 100 хиляди тона облекла и битов текстил.

По самодейност на Българска асоциация „ Кръгов текстил “ (член на БСК) разнообразни компании се сплотяват в концепцията за използване на кръгова стопанска система в текстилния бранш у нас.

Кръговата стопанска система в текстилната промишленост е нещо доста повече от преработването, изясни пред Радио София Сирма Желева - изпълнителен шеф на Българската асоциация „ Кръгов текстил “ и управител „ Устойчиво развиване “ в компания за оползотворяване на текстил.

„ Рециклирането е единствено един от методите за оползотворяване на текстилните боклуци. В България имаме много положителни практики “, означи Желева.

Освен в концепцията за използване на кръгова стопанска система в текстилния бранш у нас, компании се сплотяват и в подкрепяне на създаване на дейно работеща система за разделно събиране на текстилни боклуци в страната, сподели Сирма Желева.

„ Съвместно с специалисти изготвихме отчет за въздействието на промишлеността като цяло в страната и данните, до които достигнахме там са, че над 100 000 тона облекла се изхвърлят всяка година в страната или това е 5 пъти колкото НДК “.

Сирма Желева сподели още, че през 2019 година са стартирали с 20 контейнера за разделно събиране на текстил, като към този момент в София има 180. За този интервал са събрани над 4500 тона текстилни боклуци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР