Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат.

...
Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат.
Коментари Харесай

Съвет: Започвайте да спестявате

Близо 15% инфлация у нас за юни месец регистрира Евростат. В Европейския съюз инфлацията също означи нов връх през юни от 9,6% на годишна база. 

" Инфлацията е инерционен развой, който потегля постепенно, само че и постепенно стопира. Прогнозите за 23 година са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което значи мъртвило. Моят съвет е отсрочване на прекомерното ползване ", сподели икономическият консултант към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на  " България заран ".

Като един от огромните проблеми пред бизнеса у нас той уточни неналичието на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има изясненост по основни за бъдещето въпроси.

" Следващата седмица се чака " Северен поток 1 " да бъде пуснат, въпреки и в лимитирано количество. Това ще помогне за запълване на газовите ресурси. От срещата на премиера в Азербайджан чакаме възможна сделка за нарастване на подаваното дълготрайно количество газ. До седмица окачваме и изясненост към съставянето на държавно управление, което също е значимо за стабилността ", разясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му обезщетенията за тока се получават от бизнеса със забавяне от 30-40 дни. Ножаров предизвести, че голяма част от дребния бизнес не може да си разреши заплащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния интервал. 

Такива опасности има и в бюджетите на семействата, съобщи финансистът Йордан Генов.

" Дори инфлацията да стане 2-3%, ние към този момент сме изгубили покупателната си дарба и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, в сравнение с до момента сме живели. Трябва да понижим месечните си разноски, в случай че желаеме да не попадаме в рискови обстановки като вдишване на отговорности. Добре е да ограничим разноските за занимания. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разноски ", прикани финансистът.

И добави, че към този момент е време да пестим пари, с цел да можем да си плащаме сметките през зимата.

" Важно е да си дадем ясна визия с какъв брой са се нараснали нашите разноски. Живеем с лъжливо чувство какъв брой харчим. Хората незабелязано стартират да харчат повече, което понижава спестяванията, може да докара до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разноските си в границите на няколко месеца, да забележим каква е нашата персонална инфлация и да планираме идващите месеци, когато семействата имат повече разноски. Не остават доста месеци до зимния интервал. Време е да забележим какви са опциите да заделяме буфери за бъдещото ползване ", посъветва Генов.

И двамата посетители показаха мнение, че антиинфлационните ограничения не дават нужния резултат, тъй като не са ориентирани към верните групи.

" Прави се компенсиране на приходи, а не преодоляване на инфлацията. За стабилизиране на стопанската система се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възобновяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози демонстрират, че стопанската система ще се възвърне през 2024 година ", разясни Ножаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР