Близо 1400 демонстранти в 38 града на Русия са били

...
Близо 1400 демонстранти в 38 града на Русия са били
Коментари Харесай

След обявената мобилизация: Руснаците масово купуват еднопосочни самолетни билети

Близо 1400 стачкуващи в 38 града на Русия са били арестувани при митингите против частичната готовност. Трафикът от Русия към Финландия и Грузия е засилен, всеобщо руснаците купуват еднопосочни самолетни билети. По данни на Евросъюза половин милион съветски жители са напуснали страната си от началото на войната през февруари. По този метод те демонстрират отношението си към събитията, означи Еврокомисията.

Лозунгът " Не на могилизацията " - игра с съветската дума за гроб - " могила ", сплоти съперници на войната в Украйна в Русия. Най-много задържани има в Санкт Петербург и Москва. Десетки са арестуваните и в Иркутс и Екатеринбург. Московската прокуратура предизвести, че апелите по Интернет за присъединение към неоторизирани улични митинги и самото присъединяване в тях се санкционира със затвор до 15 години.

В отговор на въпрос за известията за връчени повиквателни на някои от арестуваните при митингите, Кремъл съобщи, че това не е неразрешено от закона. Говорителят Дмитрий Песков дефинира като " пресилени " известията за плячкосване на самолетни билети и галактически цени към известни дестинации отвън страната след оповестената от Владимир Путин частична готовност.

" Информацията за някакви безредици по летищата е мощно пресилена. По въпроса има доста подправена информация. Необходим е деликатен прочит против заблуждение ", разяснява Песков.

След изказването на президента Путин за готовност еднопосочен билет в икономична класа от Москва до Истанбул или Дубай е достигнал цена от 9200 евро, показва Асошейтед прес. Според Ройтерс туристическата промишленост оповестява за паническо търсене без значение на посоката.

" Частичната готовност е една от аргументите да съм тук. Много неприятна стъпка, която наподобява ще докара до доста проблеми за доста съветски жители ", сподели Алекс - съветски жител, дошъл в Истанбул.

Автомобилният трафик към Финландия от Русия се е засилил през нощта и остава натоварен и през днешния ден, оповестяват граничните служби на Хелзинки. Финландското държавно управление обмисля способи да понижи доста броя на влизащите от Русия. За дълги опашки се оповестява и от границата на Русия с Грузия.

Еврокомисията уточни нуждата от разработване на общ метод по настояванията за влизане в Съюза на съветски жители, които бягат поради войната в Украйна.

" Като Европейски съюз ние сме кардинално солидарни с съветските жители, които имат куража да покажат своето противоречие с дейностите на режима, изключително по противозаконната война в Украйна ", сподели Петер Стано - представител на Европейска комисия.

С оглед на невижданата обстановка страните членки ще преглеждат всеки случай самичък за себе си, добави Анита Хипер, говорителка на Европейска комисия.

Германия изрази подготвеност да приема дезертьори от съветската войска, застрашени от тежки репресии. Пред Съвета за сигурност, който се събра поради войната в Украйна, генералният секретар на Световната организация отхвърли диалозите за нуклеарен конфрикт и уточни, че анексирането на територии посредством закани или потребление на мощ е нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право.

" Идеята за нуклеарен спор, която беше немислима, се трансформира в предмет на разискване. Само по себе си това е изцяло недопустимо. Всички нуклеарни страни би трябвало още веднъж да се ангажират против използването на нуклеарни оръжия и цялостното им унищожаване ", съобщи Антонио Гутериш.

Антониу Гутериш се разгласи за обективен и самостоятелен съд за причинителите на интернационалните закононарушения и уточни, че жертвите и техните близки имат право на правдивост, отбрана и обезщетение.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР