Близо 140 легла за лежащо болни са били орязани в

...
Близо 140 легла за лежащо болни са били орязани в
Коментари Харесай

Скоро лудите у нас ще залеят по улиците, заради икономии

Близо 140 кревати за лежащо заболели са били орязани в психиатричните лечебни заведения у нас за последните двадесет години. Причината е безпаричие и неналичието на лекари, откри репортерска инспекция на „ Монитор “. В многопрофилните лечебни заведения даже са закрити цели отделения. Такъв да вземем за пример е казусът във Враца. В същото време към този момент станаха традиция случаите с психологично заболели, пуснати на независимост и без контрол.

Към момента стационарната психиатрична помощ у нас разполага с 4917 кревати, само че действително единствено малко повече от половината са за осъществяване на повсеместен курс на лекуване 2383 от местата са в профилираните психиатрични лечебни заведения, които са общо 12 на брой.

Цялостен курс на лекуване на хартия може да се организира и в някоя от петте клиники към университетските лечебни заведения (виж картата), само че с две уловки. Първо – местата и в тях са доста малко – едвам 519. И второ – във въпросните клиники неведнъж се практикува и стационарно лекуване – т.е. единствено се гледа дали болните си пият медикаментите и какво е общото им положение.

Същото е ситуацията и в 17-те психиатрични отделения към многопрофилните лечебници. Те разполагат с 430 кревати. Единствено и единствено дневен стационар пък оферират 12-те центъра за психологично здраве, които разполагат с общо 1585 места. В техния случай обаче болните действително се следят единствено денем, а до хоспитализация се стига единствено в изключителни случаи и за няколко дни.

Създаването на центровете за психологично здраве започва 2004 година, като концепцията бе във всеки регионален град да има по един. През 2008 година обаче промяната бе спряна поради липса на средства и по този начин центровете останаха единствено 12.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР